ua en ru

Референдум щодо інтеграційного вектору України слід провести, поки він ще актуальний, - Медведчук

Референдум щодо інтеграційного вектору України слід провести, поки він ще актуальний. Таку думку в своєму блозі висловив його лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Або у владі дійсно вірять у свою винятковість, або просто брешуть, або чекають такого моменту, коли референдум втратить всякий сенс. А це відбудеться досить скоро - як тільки ми опинимося в торговій "зоні" з ЄС, Митний союз (МС) тут же винесе нас за межі свого митного простору, де ми сьогодні маємо преференції. До того ж введе всі належні захисні заходи", - пише Медведчук.

Як зазначив політик, на мітингу, що проходив 18 травня 2013 р. в Києві, заступник глави Партії регіонів Сергій Тігіпко висловився за проведення всенародного референдуму з інтеграційного вектору України. Але, виявилося, що це треба робити не зараз, а коли "прийде час".

"Не можу не вітати хоча б і номінальну підтримку принципів прямої демократії з боку представників влади. Сама фраза, що треба "зробити свій вибір" - це вже прогрес. Радує і те, що наші депутати і політичні функціонери вже розуміють, що питання такого масштабу не можна вирішувати кулуарно, погодившись лише з інтересами політичної еліти. Однак давайте начистоту: коли, на думку влади "прийде час", питання може виявитися вже зовсім неактуальним для наших зовнішньополітичних партнерів. Тим більше, що питання "асоціації з ЄС" і кабальна угода про ЗВТ як і раніше залишаються для них пріоритетним", - пише Медведчук.

За словами політика, з кожним місяцем МС все більше віддаляється від України, як за рівнем економічного розвитку, так і за рівнем своєї внутрішньої економічної інтеграції.

"Простий приклад: вже йде заміщення багатьох видів української продукції на ринках країн МС. Вже в 2015 р. на базі МС буде створений Євразійський економічний союз, приєднатися до якого в майбутньому буде набагато складніше, ніж вирішити це питання сьогодні. Нас просто не зможуть туди прийняти, як сьогодні не приймають до Європейського Союзу, в першу чергу, з багатьох економічних і технічних параметрів. Вихід же простий: запитайте у народу його думку сьогодні. Завтра може бути пізно...", - пояснив Медведчук.

Читайте також: Митний союз реально зближує техрегламенти зі стандартами Євросоюзу, - Медведчук