ua en ru

Витрати на утримання Верховної Ради в 2013 р. планується закласти на рівні 1,5 млрд грн

У підсумковому проекті кошторису Верховної Ради на 2013 рік на рівні минулого року зберігаються всі пільги народних депутатів і витрати на їх утримання. На сьогоднішній день фінансування діяльності парламенту передбачено в розмірі близько 850 млн грн на рік, але в Раді підрахували, що для нормального функціонування їм необхідно близько 1,5 млрд грн, пише "Комерсант-Україна".

З проекту кошторису випливає, що в парламенті зараз незадоволені рівнем фінансування, який передбачений у державному бюджеті на 2013 рік, - 849,8 млрд грн. "Розрахункова потреба у грошах становить 1,4 млрд грн, тобто забезпечення потреби Верховної Ради становить 62%", - зазначив у пояснювальній записці до документа його автор, голова апарату Верховної Ради Валентин Зайчук.

Сама видаткова стаття парламентського бюджету - 333,9 млн грн - це заробітна плата народних депутатів та їх помічників. Матеріально технічне та організаційне забезпечення діяльності Ради обійдеться держбюджету в 296,9 млрд грн.

В апараті парламенту стверджують, що проект кошторису на 2013 рік менш витратний, ніж торішній документ. У той же час у пояснювальній записці до документа Валентин Зайчук просить народних депутатів "сприятиме вирішенню питання" щодо збільшення бюджетних призначень на 95,1 млн грн. Ці гроші, відповідно до проекту документа, будуть спрямовані на страхування життя народних депутатів, підготовку ТЕО і будівництво житлових будинків для народних депутатів і співробітників апарату парламенту за адресою вул. Обсерваторна, 11 і в Нестеровському провулку, а також на інші цілі. Передбачені витрати і на менш значимі цілі. Так, в Раді порахували, що на покупку квітів їм необхідно 318 тис. грн, на скріпки, дироколи, точила - 94 тис. грн на рік, на серветки для моніторів - 10 тис. грн.

Цей документ у середу було розглянуто на закритому засіданні регламентного комітету Ради. "Дискусія була довгою, думки розділилися - в результаті документ був "прийнятий до відома" комітетом. Це означає, що остаточне рішення по ньому буде прийматися в сесійній залі", - розповів один з членів комітету.

Опозиція поки вагається - затверджувати бюджет чи ні. "На засіданні комітету я голосував "за". Мені здається, документ економічніше торішнього - наприклад, в ньому немає капітальних видатків", - заявив перший заступник голови регламентного комітету Валерій Карпунцов. Втім, в "Ударі" ще не визначилися зі своєю позицією при голосуванні. "Ми всі розуміємо, що в сесійній залі може вийти вже зовсім інший документ", - зазначив пан Карпунцов.

Перший заступник голови комітету Андрій Пишний ("Батьківщина") уточнив, що невдоволення опозиції викликає збереження витрат, спрямованих на фінансування депутатських привілеїв: "У Верховній Раді є кілька законопроектів - як від опозиції, так і від більшості - про позбавлення депутатів пільг. Я вважаю , що кошторис варто стверджувати після прийняття цих документів".

Розпис видатків на утримання одного народного депутата на 2013 рік затверджений окремим додатком до кошторису. Так, згідно з документом, середня зарплата народного депутата становить 17,6 тис. грн на місяць. Майже таку ж суму - 17,4 тис. грн на місяць - парламентарії отримують додатково "на компенсацію витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень". До їх числа не входять витрати на утримання штату помічників - на ці цілі кожному депутату покладається 228 тис. грн на рік. Крім того, безкоштовний проїзд одного депутата обійдеться держбюджету в 26,8 тис. грн на рік, близько 5 тис. грн піде на компенсацію його міських та міжміських телефонних розмов; 1,7 тис. грн - компенсація за "проходження через зал офіційних делегацій при відрядженнях "; 708 грн буде витрачено на закупівлю канцелярських товарів. Таким чином, з урахуванням пільг і надбавок утримання одного народного депутата в 2013 році обійдеться державному бюджету близько 700 тис. грн. Слід зазначити, що в цю суму не входять витрати на оздоровлення парламентарія. Матеріальна допомога на турботу про здоров'я всіх 450 народних депутатів обійдеться бюджету ще в 16 млн грн.

Потреба Верховної Ради в зарплаті задоволена на 100%. Згідно з документом, апарат Верховної ради пропонує встановити місячний фонд оплати праці народних депутатів на рівні 8 млн грн на місяць (96 млн грн на рік). Посадовий оклад народних депутатів, у тому числі і керівництва Верховної ради, складає 6,1-6,6 тис. грн на місяць, однак з урахуванням надбавок за ранг, "особливий характер роботи" та преміальних підсумкова сума зростає в рази. Так, зарплата голови Верховної ради Володимира Рибака становить 20,2 тис. грн на місяць, першого віце-спікера Ігоря Калєтніка та віце-спікера Руслана Кошулинського - 19,4 тис. грн і 18,6 тис. грн відповідно. Трохи менше - 17,9 тис. грн - отримують на місяць глави депутатських фракцій і парламентських комітетів.

Втім, оплата праці діючих народних депутатів - не найбільш витратна стаття витрат Ради. Зарплата помічників всіх народних депутатів обійдеться державному бюджету куди більше - в 102,6 млн грн. Крім цього, кошторисом передбачено збереження окладу колишнім членам парламенту - 41,9 млн грн. Відповідними нормами закону "Про статус народного депутата" користуються 173 члени парламенту VI скликання.

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що проект кошторису може бути винесений на голосування на наступному пленарному тижні - 14-17 травня. "Ніяких надмірностей у кошторисі немає, все те ж, що й було, - максимально скромно, максимально бідно - в дусі часу!" - Зазначив пан Чечетов.