ua en ru

Рада заборонила трансляцію фільмів з російською пропагандою

Рада заборонила трансляцію фільмів з російською пропагандою На фото: російський актор Михайло Пореченков

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 1317 "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України (друге читання)". За відповідне рішення проголосували 259 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як заявив під час представлення цього законопроекту в сесійній залі парламенту голова парламентського комітету з питань культури і духовності, народний депутат з фракції "Народний фронт" Микола Княжицький, профільний комітет підтримав понад 70 правок, а 17 відхилив.

"Ми провели консультаційна рада, погодилися, що внесемо ще ряд правок. А також домовилися, що тільки Держкіно, а не Нацрада може вносити санкції щодо фільмів, серіалів, які демонструвалися поза прокату, а прокатні дозволу і так не видаються пропагандистських серіалів. Ми обмежуємо також демонстрацію тих осіб, які шкодять нашій безпеці. Вимагаємо надрукувати їх список, заборонити демонстрацію на наших каналах. Ми запропонували додаткові поправки... Трансляція аудіовізуальної продукції пропагандистського характеру забороняється, крім інформаційних програм і аналітичних програм", - сказав Княжицький.

Він зазначив, що порушення цих норм тягне за собою щодо суб'єктів підприємницької діяльності санкції у вигляді адміністративного штрафу 10 мінімальних зарплат за кожен такий випадок, а також штрафу в розмірі 50 мінімальних зарплат за перший випадок такого порушення та демонстрації.

"Закон вступає в силу через 2 місяці його публікації, щоб наші канали змогли закупити іноземні серіали, але не країни-агресора, почати виробництво українських серіалів і розвиток кінематографа", - зазначив Княжицький, передає кореспондент РБК-Україна.

Закон передбачає внесення змін до законодавства про кінематографію щодо заборони публічного використання (трансляції, покази в кінотеатрах тощо) будь-якої аудіовізуальної продукції, що шкодить національній безпеці України, зокрема прославляє збройні формування держави-окупанта.

"В Україні забороняється розповсюдження і демонстрування фільмів, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що створюють позитивний образ працівників держави-агресора, працівників радянських органів державної безпеки, виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України. Передбачена попереднім абзацом заборона поширюється на розповсюдження та демонстрування будь-яких фільмів незалежно від країни походження, виробництва після 1 серпня 1991 р.", - йдеться в законі.

Положення закону не поширюються на фільми, що були вироблені до 1991 р.

Зауважимо, що під час обговорення даного законопроекту у сесійній залі народні депутати 238 глосами підтримали поправку №28 начебто народного депутата з фракції "Самопоміч" Вікторії Сюмар, згідно з якою забороняється "трансляція інформаційних, музичних, розважальних, спортивних, навчальних, рекламних та будь-яких інших програм та передач, вироблених починаючи з 1 січня 2014 р. фізичними та юридичними особами Російської Федерації, а також тих, що пропагують (включаючи подання позитивної інформації) діяльність правоохоронних органів, збройних сил, інших військових чи силових формувань РФ".

Проте, як з'ясувалося, підтримана була поправка № 28, яка була запропонована у ході засідання комітету фракція Радикальної партії Олега Ляшко, та яка спочатку була відхилена народними депутатами - за неї віддали голоси лише 146 нардепів.

Ця поправка передбачає внесення змін до статті 15.1, згідно з якими "заборона, розповсюдження і публічне демонстрування фільмів виробництва Російської Федерації, а також тих, що пропагують правоохоронні органи, збройні сили, інші військові чи силові формування Російської Федерації".

"Ми пропонуємо цією поправкою заборонити трансляцію будь-якої російської продукції на українських телеканалах. Росія, коли забороняє ввозити сири українські, вона не вибирає "Менський" чи "Полтавський" сир, вона забороняє всі сири. Росія, коли забороняє ввозити українську картоплю чи сіль, вона не вибирає те чи інше підприємство, вони всі забороняють ввезення української продукції. Ми вважаємо, що серіали виробництва країни-агресора не мають права крутитись на українських каналах, бо правильно сказав колега Княжицький, це плювати в душу тим, хто сьогодні захищає країну", - зазначив під час засідання Олег Ляшко.

Нагадаємо, 13 січня 2015 р. народні депутати підтримали цей законопроект у першому читанні. За відповідне рішення проголосували 240 нардепів з 226 мінімально необхідних.