ua en ru

Рада прирівняла відповідальність за військові злочини в особливий період до відповідальності у воєнний час

Рада прирівняла відповідальність за військові злочини в особливий період до відповідальності у воєнний час

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 1552 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за окремі військові злочини". За відповідне рішення проголосували 245 нардепів з мінімально необхідних 226.

Як заявив голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат Андрій Кожем'якін, загалом до законопроекту надійшло 23 пропозиції, з них пропонується 19 врахувати і 4 відхилити.

Закон прирівнює відповідальність за військові злочини в особливий періоду до відповідальності в умовах воєнного стану.

З цією метою проект закону пропонує внести зміни до статті 402-405, 407-411, 413, 418-421, 425, 426, 428, 435 Кримінального кодексу України (далі - КК), встановивши більш сувору відповідальність за такі військові злочини: непокора, невиконання наказу, опір начальникові або примушування його до порушення службових обов'язків, погроза або насильство щодо начальника, самовільне залишення військової частини або місця служби, дезертирство, ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом, викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, умисне знищення або втрата військового майна, порушення правил або бездіяльність військової влади.

Нагадаємо, народні депутати підтримали в першому читанні цей законопроект 14 січня 2015 р.

За період проведення антитерористичної операції станом на 27 серпня 2014 р.порушено 1900 кримінальних проваджень про вчинення злочинів у військовій сфері, за якими проходять 4579 військовослужбовців.