ua en ru

Рада ввела кримінальну відповідальність для юросіб, необхідну для лібералізації візового режиму з ЄС

Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні як закон законопроект № 2990, ініційований групою народних депутатів "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України щодо відповідальності юридичних осіб)". За ухвалення закону проголосував 301 народний депутат з мінімально необхідних 226.

Проектом закону пропонується внести зміни до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України і законів України "Про засади запобігання та протидії корупції" та "Про забезпечення безпеки осіб, що беруть участь у кримінальному судочинстві".

Змінами до Кримінального кодексу України визначається конкретний перелік злочинів, за вчинення яких уповноваженою особою юридичної особи, до останнього можуть бути застосовані заходи кримінально-правового характеру, підстави звільнення юридичної особи від їх застосування, види заходів кримінально-правового характеру і загальні правила їх застосування.

Законом визначено порядок провадження стосовно юридичної особи, яка буде здійснюватися одночасно з кримінальним провадженням щодо фізичних осіб, які від імені та в інтересах цієї юридичної особи вчинили злочин. Зміни внесено до Кримінального процесуального кодексу.

Законом також передбачено застосування до юридичних осіб заходів кримінально-правового характеру. Відповідні зміни внесено до Закону "Про засади запобігання та протидії корупції".

Внесеними змінами в Законі "Про забезпечення безпеки осіб, що беруть участь у кримінальному судочинстві" надано право представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, на забезпечення безпеки ".

Крім того, суд може застосовувати до юрособи штраф у розмірі від 5 тис. до 75 тис. неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.