ua en ru

Рада ухвалила амністію для учасників подій на Донбасі

Народні депутати підтримали законопроект № 5082 "Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей".

Народні депутати підтримали законопроект № 5082 "Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей". За відповідне рішення проголосували більше 287 нардепів. Про це журналістам в парламенті повідомив народний депутат з фракції "Свобода" Юрій Сиротюк, передає кореспондент РБК-Україна.

Відповідно до закону, від кримінальної відповідальності звільняються особи, які в період з 22 лютого 2014 р. по теперішній час на території Донецької та Луганської областей, на якій проводилася антитерористична операція, вчинили діяння, що містять ознаки злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України, і які під час вчинення зазначених діянь:

1) були учасниками збройних формувань або особами, задіяними в діяльності таких формувань;

2) брали участь у діяльності самопроголошених органів у Донецькій, Луганській областях або протидіяли проведенню антитерористичної операції.

Проти таких осіб повинні бути закрити відповідні кримінальні провадження, і вони мають бути звільнити від адміністративної відповідальності, а також звільнені від покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк.

Водночас дія цього закону не поширюється на осіб, які:

1) є підозрюваними, обвинуваченими (підсудними) і не здійснили дії, передбачені частиною другою статті 1 цього закону;

2) підозрюються або обвинувачуються у вчиненні діянь, що містять ознаки злочинів, передбачених статтями 112, 113, 115, частиною другою статті 121, частиною другою статті 147, статтями 149, 152, 153, 187, 201, 258, 297, 348, 349, 379, 400, 442, 443, 444 Кримінального кодексу України, або засуджені за вчинення злочинів, передбачених цими статтями;

3) вчинили дії, що призвели до падіння 17 липня 2014 р. в Донецькій області літака компанії Malaysia Airlines рейсу МН17, та/або перешкоджали проведенню розслідування цієї авіакатастрофи.

Питання про застосування цього закону суд вирішує в судовому засіданні. Неявка в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду питання, не перешкоджає проведенню судового засідання.

"Органам влади та їх посадовим (службовим) особам, а також підприємствам, установам, організаціям усіх форм власності забороняється дискримінація, переслідування та притягнення до відповідальності осіб, на яких поширюється дія цього Закону, а також осіб, які їм сприяли та не вчинили діянь, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення або Кримінальним кодексом України", - йдеться у законі.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Зазначимо, що амністія для учасників подій на Донбасі передбачена мінськими домовленостями, які були досягнуті 5 вересня 2014 р. між Україною і терористичними організаціями ЛНР і ДНР для встановлення на Донбасі перемир'я.

Раніше Президент України Петро Порошенко, який є автором законопроекту, заявляв, що під амністію не підпадають злочинці, які вчинили злочин за статтями Кримінального кодексу щодо умисного вбивства, тероризму, замаху на життя державного діяча, працівника правоохоронних органів, судді, зґвалтування, мародерства, знущання над загиблими, знущання над пам'ятниками, і цілий ряд інших статей, які повинні забезпечити цілісність України.