ua en ru

Рада відмовилася заборонити обмеження доступу до узбережжя водойм

Народні депутати не підтримали у першому читанні законопроект № 3059 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування

Народні депутати не підтримали у першому читанні законопроект № 3059 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування". За відповідне рішення проголосували 188 нардепів з 226 необхідних.

Також нардепи відмовилися направити цей законопроект на повторне перше читання. За таке рішення проголосували лише 201 нардеп.

Спікер Верховної Ради України Олександр Турчинов пообіцяв внести даний законопроект на розгляд Ради після доопрацювання. Крім того, він пообіцяв оприлюднити прізвища усіх депутатів, які не голосували за цей законопроект.

Законопроект пропонує доповнити Водний кодекс України положенням, що забороняє обмеження загального водокористування у зв'язку з наданням прибережних захисних смуг (пляжних зон) в користування юридичним або фізичним особам.

Також законопроект вносить доповнення до статті 88 Водного кодексу України та до статті 60 Земельного кодексу України, згідно з яким громадянам гарантується безперешкодний і безоплатний доступ до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжних зон, а також до узбережжя річок, водойм та островів для загального водокористування.

"Перешкоджання такому доступу є підставою для припинення права користування землями прибережних захисних смуг, якщо таке право надане юридичним або фізичним особам", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Також проект закону заборонити влаштування огорож або інших конструкцій, що перешкоджають доступу громадян до узбережжя водних об'єктів.