ua en ru

Путін планує 27 липня відвідати Київ з нагоди святкування 1025-річчя Хрещення Русі, - джерело

Президент Росії Володимир Путін планує 27 липня 2013 р. відвідати Київ з нагоди святкування 1025-річчя Хрещення Русі.

Президент Росії Володимир Путін планує 27 липня 2013 р. відвідати Київ з нагоди святкування 1025-річчя Хрещення Русі. Про це "Комерсант-Україна" повідомило джерело, близьке до адміністрації Президента Російської Федерації.

За словами співрозмовника видання, ця поїздка "попередньо вписана" в календар Президента. Супроводжувати Володимира Путіна, швидше за все, буде патріарх Московський і всієї Русі Кирил. Запрошення на урочистості відправлено і Президенту Білорусі Олександру Лукашенку. За інформацією джерела видання в Українській православній церкві Московського патріархату, головним пунктом програми має стати участь глав держав і церковних чинів у святковому молебні на Володимирській гірці.

Джерело "Комерсант-Україна", знайоме з підготовкою візиту, повідомило, що "Віктор Янукович, ймовірно, захоче обговорити... чутливі для України питання з Володимиром Путіним". За його словами, офіційних переговорів "в класичному сенсі" не буде - швидше за все, в другій половині дня президенти поспілкуються у неформальній обстановці. На думку співрозмовника видання, крім газу і торгових режимів, президенти захочуть обговорити і наболілі питання в галузі авіабудування, атомної енергетики та ракетно-космічних програм.

"Приїзд керівника найбільшої світової держави, тим більше Президента дружньої Росії, це завжди політична подія колосальний важливості. Це знаходження рішень з багатьох важливих, у тому числі економічних проблем - наприклад, щодо конфлікту навколо митних зборів. Коли такі питання вирішуються на рівні президентів, йде найпотужніший імпульс для їх вирішення. Крім того, ніколи не стоїть за рамками переговорів питання газу", - зазначив перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

Читайте також: Азаров і Медведєв обговорили підготовку візиту Путіна в Україну

Експерти вважають, що для Президента РФ ця поїздка - чи не останній шанс відрадити українського лідера від планів зближення з Євросоюзом. У листопаді у Вільнюсі пройде саміт Східного партнерства, де має бути підписана угода про політичну асоціацію України з ЄС і створення між ними зони вільної торгівлі (ЗВТ). За оцінкою політолога Володимира Корнілова, це буде куди більш серйозним кроком, ніж підписаний меморандум про взаємодію України з МС. "Досягнуті в Мінську домовленості - невеликий крок в потрібному для Росії напрямку. Саміт ж у Вільнюсі може перекреслити це символічне досягнення, обернувшись серйозною поразкою для Москви, - пояснив він "Комерсант-Україна". - Будучи в Києві, Володимир Путін напевно зробить спробу, одну з останніх, переконати Віктора Януковича відмовитися від інтеграції з ЄС".

Слід зазначити, що у зв'язку з участю у святкових заходах, крім глав України та Росії, ще й Президента Білорусії Олександра Лукашенка, президенти можуть провести тристоронню зустріч, присвячену питанням співробітництва з МС. Втім, експерти впевнені, що це не завадить Володимиру Путіну зустрітися з українським колегою за закритими дверима.

"Двостороння зустріч Володимира Путіна і Віктора Януковича в будь-якому випадку буде мати місце. Такі зустрічі дають можливість обговорити те, що не можна довірити папері або телефонної розмови. Перелік проблемних питань і претензій Путіна до Януковича відомий, тому ясно, що, незважаючи на святкову подію, від важких питань Президенту (України) не піти", - вважає заступник гендиректора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий. Експерт додав, що громадськості навряд чи стануть відомі результати переговорів президентів. "Рішення можуть виявитися пізніше, десь до осені. Під час таких візитів не підписувати документи, скоріше просто представиться додаткова можливість переговорити віч-на-віч", - сказав виданню Чалий.

Читайте також: Хрещення Русі будуть святкувати в Києві, Мінську та Москві

Нагадаємо, останній раз Путін приїжджав в Україну рівно рік тому. Тоді, в липні 2012 р., російський Президент віддав перевагу байкерам, а не Віктору Януковичу і запізнився на зустріч на 4 години.