ua en ru

Пункт про можливість членства в ЄС зняли із проекту підсумкової декларації Вільнюського саміту

У Європейському союзі вилучили з проекту підсумкової декларації Вільнюського саміту учасників ініціативи "Східне партнерство" згадку про статтю угоди про ЄС, яка передбачає можливість вступу до Євросоюзу будь-якої європейської держави, що поважає європейські цінност. Про це повідомляє радіо "Свобода".

У Європейському союзі вилучили з проекту підсумкової декларації Вільнюського саміту учасників ініціативи "Східне партнерство" згадку про статтю угоди про ЄС, яка передбачає можливість вступу до Євросоюзу будь-якої європейської держави, що поважає європейські цінност. Про це повідомляє радіо "Свобода".

Тепер у цьому тексті мовиться лише про те, що "учасники Вільнюського саміту підтверджують визнання європейських прагнень і європейського вибору деяких країн-партнерів і їхньої відданості побудові глибокої і стійкої демократії".

У попередній версії проекту підсумкової декларації Вільнюського саміту це було сформульовано так: "Саміт визнає суверенне право кожної держави-учасника визначати свої прагнення і остаточну мету у відносинах із Європейським союзом", а також вирішувати, "чи залишатися партнером, відповідно до статті 8 угоди про Європейський союз, чи здійснювати свої європейські прагнення, відповідно до її статті 49".

Знята згадка про статтю 49 угоди про Європейський союз була важлива і з юридичного, і з політичного погляду: ця стаття передбачає, що заявку про вступ до ЄС має право подати будь-яка європейська держава, яка поважає і зобов'язується дотримуватися таких спільних цінностей, як повага людської гідності, свободи, демократії, рівності, верховенства права і дотримання прав людини, включно з правами меншин, у суспільстві, де панує плюралізм, відсутність дискримінації, терпимість, правосуддя, солідарність і рівність чоловіків і жінок.

Крім того, тепер, на відміну від попередньої версії проекту, шість учасників "Східного партнерства" називаються вже не "державами", а "країнами"; згадка про "держави" збереглася лише одного разу.

Ці зміни вважають ударом по країнах ЄС, які виступають за розширення Євросоюзу, таких, як Польща і Швеція, що сподівалися надати державам-партнерам підтримку в намаганні зблизитися з Євросоюзом, і водночас перемогою скептиків щодо розширення, в першу чергу Німеччини, Франції, Нідерландів і кількох країн півдня ЄС.

Остаточний текст декларації ухвалять уже на саміті ініціативи ЄС "Східне партнерство" у Вільнюсі в Литві на його закінчення 29 листопада після того, як його схвалять голови урядів чи держав країн-членів ЄС, а також представники шести країн-партнерів - Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови й України.

Варто зауважити, що керівник моніторингової місії Європейського парламенту в Україні, колишній Президент Польщі Олександр Кваснєвський вважає, що Європейський Союз повинен надати Україні більш вигідну угоду, яка допоможе економіці країни.

Зазначимо, раніше єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що європейські органи влади не надходили пропозиції Києва про полегшення торгового режиму для товаровиробників, які можуть постраждати від блокади з боку Росії після підписання УА.

Також, сьогодні прем'єр-міністр України Микола Азаров сьогодні сказав, що відкласти підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом вимагала Росія.