ua en ru

Порошенко цього тижня внесе до Ради проект змін до Конституції (доповнено)

Президент України Петро Порошенко на цьому тижні внесе до Верховної Ради проект змін до Конституції.

Президент України Петро Порошенко на цьому тижні внесе до Верховної Ради проект змін до Конституції. Про це він заявив, відкриваючи засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО), передає кореспондент РБК-Україна.

"Проект змін до Конституції буде на цьому тижні підписаний і внесений в парламент. Також він на цьому тижні буде спрямований у Венеціанську комісію", - зазначив Порошенко.

"Проект змін до Конституції передбачає ключовий елемент мирного плану - децентралізацію влади. Над цим багато працювало український уряд, концепція була узгоджена зі мною. Я впевнений, що таким чином делегування значної частини президентських повноважень територіальним громадам дозволить взяти сьогодні на себе відповідальність щодо розвитку регіонів. Місцеві ради будуть обрані з новими повноваженнями, вони будуть мати можливість формувати виконкоми. Я переконаний, що левова частка проблем, починаючи від проблем застосування мови, включаючи російську мову, - це будуть повноваження місцевих органів влади. Значна частина гуманітарних питань, розширення бюджетних можливостей буде кореспондуватися зі значним підвищенням відповідальності територіальних громад. Передбачається, що відразу після прийняття мирного плану та ухвалення змін у Конституцію мають бути проведені дострокові місцеві вибори в Донецьку і Луганську, щоб громада мала можливість сформувати свої представництва і дати їм повноваження, згідно з якими вони б несли відповідальність за мир, спокій на території громади", - додав він.