ua en ru

ПАРЄ затвердила в резолюції можливість позбавлення України права голосу

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) прийняла резолюцію по Україні, в якій затвердила можливість позбавлення України права голосу на сесії в разі насильства проти Евромайдана. За це рішення проголосували 150 учасників голосування.

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) прийняла резолюцію по Україні, в якій затвердила можливість позбавлення України права голосу на сесії в разі насильства проти Євромайдану. За це рішення проголосували 150 учасників голосування.

При цьому ПАРЄ прийняла поправку, згідно до якої залишається можливість розглянути питання про застосування санкції щодо України на сесії в квітні 2014 р. в разі повторного силового сценарію в Україні.

Раніше на дебатах співдоповідачка ПАРЄ по Україні Марієтта Пурбе-Лінден заявила: "Рішення про введення жорстких санкцій можуть бути розглянуті на квітневій сесії, якщо буде застосовуватись сила при розгоні протестувальників".

Нагадаємо, можливість позбавлення України права голосу на сесії в разі насильства проти Євромайдану обговоривалась ще вчора.

Крім того, ПАРЄ відмовилася виключити з резолюції пункт про тиск росії на Україну.

Російська сторона пропонувала виключити згадку РФ у пункті 4 резолюції, відзначаючи, що якщо говорити про тиск на Україну, то мова повинна йти не тільки про РФ.

Таким чином, у тексті проекту резолюції зберігається наступне положення: "Асамблея приймає до відома публічні заяви керівництва України про те, що рішення не підписувати угоду про асоціацію серйозно вплинув тиск з боку Російської Федерації, а особливо загроза Росії закрити кордони для імпорту українських товарів у разі підписання угоди про асоціацію".