ua en ru

Опозиція заявляє про домовленість з ГПУ щодо роз’яснення закону про "амністію"

Опозиція домовилася з керівництвом ГПУ про створення робочої групи щодо роз'яснення норм закону про припинення переслідувань учасників протестів з метою негайного виконання цього закону.

Опозиція домовилась з керівництвом Генеральної прокуратури України (ГПУ) про створення робочої групи щодо роз'яснення норм закону про припинення переслідувань учасників протестів з метою негайного виконання цього закону. Про це повідомила народний депутат фракції "Батьківщина" Олександра Кужель за підсумками зустрічі опозиції з генпрокурором Віктором Пшонкою, передає прес-служба партії.

"Ми почули від генпрокурора та його заступників, що вони не можуть виконати цей закон, оскільки не прописано процедуру його виконання. 2,5 години ми показували яким чином вони відкривали справи без закону і яким чином ми пропонуємо їх закрити", - повідомила Кужель.

За словами нардепа, сторони дійшли порозуміння, що з завтрашнього дня почне працювати робоча група юристів, які готували цей закон, разом з прокуратурою, яка має дати роз'яснення щодо виконання цього закону, та в разі необхідності підготує доповнення до закону, які будуть проголосовані у парламенті на наступному тижні.

"В разі, якщо представники прокуратури не знайдуть аргументів щодо можливості виконання цього закону, опозиція вимагатиме покарати винуватих за його невиконання", - пояснила Кужель.

Як зазначають у "Батьківщині", від опозиції до складу групи увійдуть юристи Павло Петренко ("Батьківщина"), Ігор Швайка ("Свобода"), Валерій Карпунцов ("Удар"). Питання роботи групи погоджено у телефонному режимі зі спікером парламенту Володимиром Рибаком, який у свою чергу проведе переговори з представниками фракцій Партії регіонів та КПУ щодо участі їх представників у робочій групі.

Нагадаємо, сьогодні близько тисячі активістів Євромайдану на чолі з групою нардепів від опозиції вирушили пікетувати ГПУ, вимагаючи зустрічі з генпрокурором Пшонкою. Пізніше їх вимога таки була виконана. До зустрічі також долучився лідер "Удару" Віталій Кличко.