ua en ru

Обама скасував зустріч з Путіним через Сноудена

Президент США Барак Обама підтвердив намір приїхати в Росію, щоб взяти участь у запланованому на вересень ц.р. саміті "великої двадцятки", але зустрічатися з президентом Росії Володимиром Путіним не буде. 

Президент США Барак Обама підтвердив намір приїхати в Росію, щоб взяти участь у запланованому на вересень ц.р. саміті "великої двадцятки", але зустрічатися з президентом Росії Володимиром Путіним не буде. Таку заяву розповсюдила прес-служба Білого дому, уточнивши, що мова йде лише про двосторонні зустрічі з російським Президентом.

"Спільних заходів в рамках G20 це не стосується", - повідомили в Білому домі, передає Associated Press.

Раніше Білий дім робив заяви про можливість скасування візиту до Росії Президента Сполучених Штатів у зв'язку з тим, що Москва вирішила надати колишньому співробітнику Агентства національної безпеки Едварду Сноудену тимчасовий притулок на території РФ строком на 1 рік. США домагаються екстрадиції колишнього співробітника АНБ, звинуваченого у розголошенні відомостей, що становлять військову і державну таємницю, а також у шпигунстві і крадіжці інформації.

Сам Обама напередодні зазначав, що розчарований наданням Росією тимчасового притулку Сноуденом. У зв'язку з цим Президент США заявив, що російська влада деколи діє і мислить у дусі холодної війни. "Я хочу сказати Президентові Путіну, що все це в минулому. Ми маємо подумати про майбутнє. Немає причин, чому б ми не могли співпрацювати ще ефективніше, ніж тепер", - зазначив Обама.

Втім, як відзначають джерела AP, на рішення про скасування двосторонньої зустрічі лідерів двох країн також вплинуло невдоволення Білого дому тим, що Росія займає вкрай жорстку позицію по ряду ключових питань. Йдеться, зокрема, йде проблеми ПРО і захисту прав людини.