ua en ru

Необхідно провести судову реформу і повну переатестацію суддів, - Петренко

Ключовими персонами в судовій системі режиму Януковича були Татьков В.І., Ємельянов О.С. та Темкіжев І.Х., під них вибудувана жорстка система контролю, підпорядкування і збору грошей. Про це і про необхідність судової реформи повідомив на брифінгу 2 липня міністр юстиції України Павло Петренко.

За його словами, в цілому в суди різних інстанцій за час правління Януковича було безстроково введено більше 500 суддів. "Всі вони залишились на своїх місцях і чітко виконують команди своїх заступників", - наголосив Петренко.

Міністр юстиції також зазначив, що більшість "ручних" суддів вихідці з Донецького регіону, які так чи інакше працювали разом з Татьковим і Ємельяновим.

"Гончаров Сергій Августович, раніше житель Донецька, який працював суддею господарського суду Донецької області (обраний безстроково постановою Верховної Ради України № 237-VI від 20.03.2008), а з призначенням Ємельянова А.С. головою Господарського суду р. Києва, 09.12.2011 року указом Президента України В. Януковича № 1113/2011 переведений безстроково на посаду судді господарського суду міста Києва", - повідомив Петренко.

Міністр також розповів про діяльність Шевченка Едуарда Олександровича, який, будучи суддею Господарського суду р. Києва відмовив Кабінету міністрів України щодо повернення "Межигір'я" в держвласність (справа №21/44 від 25.07.2008), у зв'язку з чим Шевченко мав можливість просування по службових сходах.

За словами Петренка, судді Вищого адміністративного суду України Логвіненко О.А., Мороз В.Ф. та Донець А.Є., продовжують ухвалювати рішення від імені України. "Це приклади з великого списку корумпованих суддів, які залишаються на своєму місці. Раніше ЗМІ повідомляли про те, що частина донецьких суддів змогла відкупиться і залишитися на своїх місцях, - зазначив він, - Незважаючи на звільнення Татькова його найближчий соратник Ємельянов А.С залишається на посаді".

"Нам потрібна судова реформа...В цьому напрямку для нас є пріоритетним прийняття нової редакції закону про судоустрій та статус суддів, а також проведення повної переатестації судового корпусу в Україні", - заявив міністр.