ua en ru

Московський суд залишив Савченко під вартою

Басманний суд Москви відмовив українській льотчиці, нардепу Надії Савченко в задоволенні скарги на продовження арешту до 13 травня 2015 р. Про це повідомив адвокат Савченко Микола Полозов у своєму Twitter.

"Мосміськсуд залишив Савченко під вартою", - повідомив Полозов.

Як зазначає видання "Грані.ру", що слідкує за ходом засідання, адвокати Савченко пропонували три варіанти альтернативних арешту запобіжних заходів: домашній арешт в посольстві України або у будинку у адвоката Іллі Новікова, а також заставу під поручительство омбудсмена України Валерії Лутковської.

У ході засідання захист нагадала, що у слідства є понад 90 тис. показань потерпілих і свідків, але там немає жодного свідчення обґрунтованість підозри по Савченко.

При цьому адвокати відзначали погіршення стану українки, підтверджуючи це результатами незалежного обстеження медиками.

"Будь-яка зміна запобіжного заходу врятує здоров'я і життя Савченко", - констатував ще один адвокат Савченко Марк Фейгін.

У відповідь на це прокурори заявили, що слідство надало всі необхідні меддокументи, що Савченко може утримуватися під вартою, при цьому документів німецьких медиків немає.

У свою чергу Полозов спростував заяви представника слідчого комітету росії РФ про те, що українку підбурюють голодувати правозахисники.

Також на початку засідання захист вимагала відводу судді Артура Карпова, який є фігурантом так званого "списку Магнітського". На думку адвокатів, суддя може бути упереджений по відношенню до ПАРЄ і особисто Савченко як делегату цієї організації.