ua en ru

Місія Кокса-Квасьнєвського продовжена до 28 листопада

Місія Європарламенту у складі екс-Президента Польщі Олександра Кваснєвського і екс-президента Європарламенту Пета Кокса продовжена до саміту у Вільнюсі, який відбудеться 28 листопада.

Місія Європарламенту у складі екс-Президента Польщі Олександра Кваснєвського (на фото праворуч) і екс-президента Європарламенту Пета Кокса (на фото ліворуч) продовжена до саміту у Вільнюсі, який відбудеться 28 листопада. Як повідомив на прес-конференції, яка відбулася після закінчення доповіді місії на Конференції президентів президент Європарламенту Мартін Шульц, це рішення було ухвалене одноголосно всіма лідерами політичних груп.

"Конференція президентів одноголосно ухвалила рішення продовжити мандат місії до початку Вільнюського саміту", - повідомив Шульц.

Кажучи про роботу місії, президент Європарламенту перерахував кількість візитів до України, а також позначив великий внесок цих європейських політиків в пошук політичного вирішення ситуації в Україні. В зв'язку з цим Шульц виразив публічну подяку Коксу і Квасьнєвському.

Кокс та Квасьнєвський відвідають Україну на наступному тижні.

Нагадаємо, сьогодні відбувся звіт місії Кокса-Кваснєвського про підготовку України до підписання угоди з ЄС.

"Ми хочемо відзначити істотний прогрес у виконанні Україною поставлених умов. Проте поки ми не можемо говорити про те, що ці умови повністю виконані", - сказано в звіті місії.

Там також говориться: "Місія запропонувала часткове помилування Юлії Тимошенко... Проте Президент Віктор Янукович віддав перевагу альтернативі - ухваленню спеціального закону, який би дозволив ув'язненим у разі потреби лікуватися за кордоном, зокрема Юлії Тимошенко".

"Місія закликає всі сторони ефективно використати короткий час, що залишився, щоб прийти до історичного консенсусу, який би закінчився успішним самітом у Вільнюсі", - зазначається в звіті. Крім того, в документі сказано, що поки рано приймати рішення про рекомендацію Раді закордонних справ ЄС підписувати або не підписувати угоду про асоціацію з Україною, Україна повинна продемонструвати свою політичну волю.

"Наша мета залишається визначеною - це підписання угоди про асоціацію з Україною", - заявив під час прес-конференції після представлення звіту Пет Кокс. Він додав: "Наступного тижня має робитися не політика, а історія. Ми повертаємось не для того, щоб втручатися у справи, а щоб допомогти".

На прямо поставлене питання, чи буде підписано угоду про асоціацію в тому випадку, якщо Тимошенко не буде звільнена, присутній на прес-конференції президент Європарламенту Мартін Шульц заявив: "Ми - не департамент закордонних справ ЄС, якому і потрібно адресувати це питання. Наша мета - зробити підписання можливим, ми для цього робили і робимо все необхідне. Один з можливих шляхів вирішення ситуації, що створилася - це вирішення справи Тимошенко".

Зазначимо, сьогодні опозиція попросила представників моніторингової місії Євросоюзу Пета Кокса і Олександра Квасьнєвського не представляти сьогодні в Брюсселі негативний звіт по Україні.

Кокс і Квасьневський стали спостерігачами від Європарламенту по судових процесах над екс-прем'єром України Юлією Тимошенко і почали роботу 11 червня 2012 року. Відповідні домовленості були досягнуті між прем'єр-міністром України Миколою Азаровим і президентом Європарламенту Мартіном Шульцем.