ua en ru

Мін'юст: Можливість балотуватися на пост глави держави для громадян з непогашеною судимістю виключена

Міністр юстиції України Олена Лукаш наполягає, що можливість балотування на посаду глави держави для громадян з непогашеною судимістю виключена. Про це міністр заявила, коментуючи намір партії "Батьківщина" висунути екс-прем'єра Юлію Тимошенко кандидатом на посаду Президента на виборах 2015 р., пише "Дзеркало тижня. Україна".

За словами міністра, підстави говорити про можливу реабілітацію Тимошенко поки відсутні. А чинний Закон "Про вибори Президента України" (ч. 4 ст. 9) забороняє балотуватися на пост глави держави громадянам з непогашеної (незнятої) судимістю. З іншого боку, Конституція такого обмеження не передбачає. Це дало багатьом юристам підставу стверджувати: перешкод для участі Тимошенко в президентській кампанії не існує, так як Основний закон має вищу юридичну силу.

За словами Лукаш, Конституція не може враховувати всі нюанси, які виникають у різних сферах суспільних відносин - для цього й існують закони: "Наведу простий приклад - ст. 103 Конституції України, яка визначає, в тому числі, статус і повноваження президента, прямо передбачає, що порядок проведення виборів президента України встановлюється саме законом, яким, зокрема, визначається процедура висунення кандидатів і деталізовані вимоги до них".

Крім того, наголосила вона, в самій Конституції містяться в необхідних випадках прямі вказівки і встановлюється предмет регулювання закону найбільш важливих суспільних відносин. Це закони, на які посилається Конституція, конкретизують окремі її положення (наприклад, роботу уряду, Конституційного суду тощо).

За словами глави Мін'юсту, кримінальна відповідальність також робить неможливим використання права недоторканності Президента, що прямо суперечить ст. 105 Конституції.