ua en ru

Кияни звернуться до керівництва країни з вимогою покарати вандалів

"Ми спостерігаємо, що наше місто окупують люди, яким тут нічого не дорого - вони вандали. Їм не зрозуміти, чому навіть пам'ятник Леніну для нас цінність". Подібні коментарі останніх подій на Майдані Незалежності заполонили соціальні мережі. Кияни почали об'єднуватися в групи захисту столиці від заїжджих політичних гастролерів, які знищують їх рідне місто.

За останню добу учасниками соціальної групи в Facebook "Врятувати Київ" стали 53 людини. Люди жорстко критикують вандалів, які знищують історичні пам'ятки столиці, розбирають тротуарну плитку, засипають Майдан і двори будинків сміттям.

"Дякую, що ввели мене в групу "Врятувати Київ". Це дороге для мене місто. Я його полюбив з того часу, як став кататися по доріжках Володимирської гірки на триколісному велосипеді. Ми спостерігаємо, що наше місто окупують люди, яким тут нічого не дорого - вони вандали. Їм не зрозуміти, чому навіть пам'ятник Леніну для нас цінність. Кияни ставляться до нього з повагою не тому, що він споруджений деякій особистості, а тому що з 1946 року він був символом відродження країни і міста з руїн. Тому що він був справжнім витвором мистецтва, авторами яких були видатні скульптор Меркуров і архітектори Власов і Єлізаров! Чудовий полірований гранітний монумент розбитий. Ще один пам'ятник повалений в догоду політичним реліктовим позивам. За Леніним не сумую, сумую про обличчя Києва", - пише Аліпій Світличний.

"У кожному місті, сьогодні, необхідно вводити реєстрацію всіх осіб, які переміщаються по країні, регулювати їх переміщення і доцільність. Кожен день бачу цих виродків, біля бадег, п'яних, брудних, смердючих", - обурюється Ігор Лобода.

Учасники групи обговорюють план дій по боротьбі з вандалізмом і недопущення повторення ситуації в майбутньому. Голова Незалежної профспілки працівників галузі земельних відносин України Дмитро Філіпчук закликав терміново створити ініціативну групу, яка розпочне збір підписів під зверненням киян до керівництва міста і країни з вимогою припинити прояви вандалізму в центрі столиці.

"Збір підписів - біля кожної станції метро в Києві з вимогою про недопущення подібного вандалізму в майбутньому. Якщо це зробити зараз і швидко, то це може спрацювати", - пише Філіпчук.