ua en ru

ГПУ звинувачує команду Курченка в завданні Україні збитків на понад 1 млрд грн

Злочинна організація на чолі з бізнесменом Сергієм Курченком завдала державі збитків на суму понад 1 млрд грн.

Злочинна організація на чолі з бізнесменом Сергієм Курченком (на фото) завдала державі збитків на суму понад 1 млрд грн. Про це йде мова в заяві Генеральної прокуратури України (ГПУ).

"Група слідчих Генеральної прокуратури України протягом останніх двох тижнів проводила розслідування щодо створення у 2009 р. злочинної організації мільярдером Сергієм Курченком, близьким до "Сім'ї" екс-президента України Віктора Януковича. Встановлена сума збитків склала понад 1 млрд грн. Значна частина з незаконно здобутих коштів була витрачена на подавлення мирних акцій протесту в Києві, зокрема, на оплату "послуг" так званих "тітушок"", - йдеться в заяві.

Як зазначають у ГПУ, до складу вищевказаної організації входило близько 20 осіб, у тому числі колишні керівники ряду міністерств - Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства інфраструктури, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства доходів і зборів України - та Служби безпеки України (СБУ).

"Окрім того, діяльність цієї злочинної організації приховувалася та "кришувалася" відомими першими особами міністерств та відомств, чиї імена поки що не можуть бути названі в інтересах слідства. До цих схем також були причетні голови або заступники практично всіх обласних державних адміністрацій", - йдеться в заяві.

Як пояснюють у Генпрокуратурі, діяльність цієї злочинної організації була спрямована на незаконне заволодіння майном та коштами державних установ, зокрема, НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Укргазвидобування". Названі схеми стосувалися здійснення протиправних фінансово-господарських операцій - закупівлі у державних підприємств скрапленого газу для потреб населення за пільговими цінами та його подальшої реалізації за ринковими цінами через мережі автозаправних станцій.

Раніше сьогодні в.о. генпрокурора Олег Махніцький повідомив, що в рамках справи про злочинне угруповання бізнесмена Сергія Курченка оголошений в розшук колишній міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

Нагадаємо, минулого тижня у рамках розслідування діяльності команди Курченка були затримані голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін, директор компанії "Газ України - 2020" Анатолій Кашкін і голова наглядової ради "Брокбізнесбанку" Денис Бугай.