ua en ru

Amnesty International закликає скасувати заборону на демонстрації в центрі Києва

Українська влада повинна скасувати заборону на демонстрації в центрі Києва та забезпечити дотримання права на свободу зборів і вираження.

Українська влада повинна скасувати заборону на демонстрації в центрі Києва та забезпечити дотримання права на свободу зборів і вираження. Про це йдеться у заяві всесвітнього руху Amnesty International, повідомляє прес-служба руху.

"Замість того, щоб намагатися позбутися учасників мирних протестів, влада має вступити в діалог з ними. Демонстранти мають право на те, щоб їхні вимоги були належним чином прийняті до уваги" - сказала дослідниця Amnesty International Хеза МакГіл.

У заяві зазначається, що 6 січня Київський адміністративний суд прийняв рішення про заборону проведення демонстрацій в центрі Києва для опозиційних активістів протягом двох місяців; таке рішення було оприлюднене лише 15 січня. Тепер міська влада має ввести в дію цю заборону, яка розповсюджується на протести, що тижнями тривали на Майдані Незалежності.

Заборона головним чином стосується всіх мирних протестів, організованих основними опозиційними політичними партіями ("Удар" і "Батьківщина", Всеукраїнська громадська організація "Народна солідарність за соціальний захист та взаємодопомогу" ).

"Рішення суду встановлюється з огляду на інтереси національної безпеки, охорони здоров'я та громадського порядку. Заборона посилається на незручності для жителів та школярів району, де відбувались демонстрації, наявність ризику поширення інфекційних захворювань, а також на заклики демонстрантів до відставки уряду і ризик зіткнень між спеціальними підрозділами міліції та демонстрантами.

Обмеження права на свободу зібрань допустимі в деяких ситуаціях, зокрема з метою захисту національної або громадської безпеки, громадського порядку, охорони здоров'я і моралі, а також захисту прав і свобод інших осіб. Проте уряди повинні вдаватися до заборони публічних зборів лише у крайніх випадках, коли існує явна загроза насильства.

Міжнародні стандарти чітко визначають, що заклик до відставки уряду не може розглядатися в якості загрози національній безпеці", - йдеться у заяві.
Рішення суду спирається на постанову Київської адміністрації, яка дозволяє проведення лише урядових демонстрацій в центрі Києва.
"Застосування заборони з огляду на політичні погляди демонстрантів є прихованим порушенням права на свободу зібрань. Це тільки підриває національну безпеку, а не захищає її", - сказала МакГіл.

Раніше Amnesty International документувала те, що нещодавні демонстрації в Києві проводились мирно, за винятком одного ізольованого інциденту, що трапився 10 грудня біля Адміністрації Президента.

"Масштабні демонстрації, такі як Євромайдан, неминуче стануть причиною значних порушень та незручностей, але сама по собі незручність не є достатньою підставою для обмеження права на свободу зібрань. " сказала МакГіл.

"Спроба виправдання заборони на підставі того, що між демонстрантами та підрозділами міліції відбулися насильницькі зіткнення, замість забезпечення належного порядку, є прикрим ухиленням від відповідальності з боку української влади", - йдеться у заяві.

Amnesty International досліджує законодавчі зміни, прийняті сьогодні Верховною Радою, та у найближчий час вийде з офіційною заявою.

Нагадаємо, вчора Окружний адміністративний суд Києва заборонив опозиції проведення масових акцій в центрі Києва до 8 березня 2014 р. Також, напередодні суд заборонив проведення масових акцій і піших походів у с. Нові Петрівці, де розташована резиденція Президента України Віктора Януковича "Межигір'я".

Amnesty International - всесвітній рух, що об'єднує понад 3 млн людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International в Україні проводить кампанії проти тортур та безкарності міліції в Україні, за скасування смертної кари в Білорусі та за припинення дискримінації в Європі.