ua en ru

Омбудсмен звернулася до глави Мінсоцполітики щодо забезпечення прав пенсіонерів

Омбудсмен звернулася до глави Мінсоцполітики щодо забезпечення прав пенсіонерів Фото: омбудсмен Валерія Лутковська ("Українське фото")

У поданні Лутковської йдеться про зобов'язання ПФУ щодо перерахунку розміру пенсій держслужбовцям

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська внесла подання міністру соціальної політики України (Павлу Розенку, - ред.) щодо забезпечення прав пенсіонерів із числа державних службовців на належне пенсійне забезпечення у відповідності з прийнятими на їхню користь судовими рішеннями. Про це повідомили у прес-службі омбудсмена.

Як зазначається, мова йде про перерахунок розміру пенсій з урахуванням усіх складових заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески, та застосуванні при цьому процентного показника заробітної плати, визначеного законодавством, чинним на момент первинного призначення пенсії.

Як встановлено в ході виробництв з цієї категорії звернень, при призначенні пенсій заявникам, згідно з законом України "Про державну службу", органами Пенсійного фонду України не були враховані суми матеріальної допомоги на оздоровлення до щорічної відпустки та на вирішення соціально-побутових питань, а також суми індексації заробітної плати, з якої сплачено страхові внески згідно з законодавством, що змусило їх звертатися за захистом своїх прав до суду.

На виконання рішень судів, прийнятих у таких справах на користь пенсіонерів, органами Пенсійного фонду України (ПФУ) провадиться перерахунок пенсії з урахуванням зазначених вище виплат, проте при перерахунку застосовується відсотковий показник заробітної плати, що діє на момент перерахунку пенсії, а не на момент її первинного призначення.

Аналогічної позиції дотримується і Міністерство соціальної політики України.
У поданні Лутковська зазначає, що не згодна з такою позицією органів ПФУ та Мінсоцполітики, адже, приймаючи позитивні рішення на користь позивачів у справах про зобов'язання органів ПФУ провести перерахунок пенсій з урахуванням додаткових виплат, суди відновлюють порушене право пенсіонера на пенсію в більшому розмірі, порушене в результаті неправомірного неврахування сум зазначених вище виплат при призначенні пенсії.

Отже, оскільки право на призначення пенсії в розмірі, розрахованому з урахуванням додаткових виплат, виникає саме в момент її первинного призначення (що і підтверджується судами), цілком логічним у такому випадку є застосування при перерахунку пенсії на виконання рішень судів процентного показника заробітної плати, що діє саме на момент первинного призначення пенсії.

Уповноважений внесла подання Міністру соціальної політики щодо забезпечення прав пенсіонерів***До Уповноваженого з пр...

Опубліковано Уповноважений Верховної Ради України з прав людини 11 грудня 2015 р.

У зв'язку з цим омбудсмен звернулася до міністра соцполітики з пропозицією вжити заходів реагування для забезпечення права пенсіонерів з числа держслужбовців на належне пенсійне забезпечення, зокрема приведення практики застосування положень закону "Про держслужбу" у відповідність з викладеної у цьому поданні позицією.

Нагадаємо, 10 грудня Верховна Рада прийняла закон про держслужбу, який набирає чинності з 1 травня 2016 року. Як встановлюється, держслужба припиняється у разі досягнення державним службовцем віку 60 (згідно із чинним законодавством - у разі досягнення 65 років), якщо інше не передбачено законом.