ua en ru

У НАТО стурбовані зростанням числа неочікуваних військових навчань в Росії

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що зростання кількості раптових військових навчань збройних сил Росії є приводом для занепокоєння Заходу. Про це він заявив в інтерв'ю виданню The Guardian.

На думку Столтенберга, такі навчання дестабілізують ситуацію. "Кожна країна має право проводити навчання, до тих пір, поки це відповідає її міжнародним зобов'язанням, але практика проведення Росією неочікуваних військових навчань останнім часом є предметом для серйозного занепокоєння", - заявив Столтенберг.

Він зазначив, що "раптові, непередбачувані і несподівані маневри сприяють нестабільності".

Генсек підкреслив, що Росії і Заходу "важливо зберігати канали зв'язку з військових питань, щоб ця сфера була максимально прозорою". За словами Столтенберга, Росія за останні два роки провела близько десятка неочікуваних військових навчань, в той час як Північноатлантичний альянс не проводив такі навчання з часів "холодної війни". Столтенберг зазначив, що Росія приєднала Крим "під виглядом військових навчань".

Генсек НАТО заявив, що вихід Росії з Договору про звичайні збройні сили в Європі є "частиною більш великої картини".

Видання зазначає, що останнім часом різко збільшилася кількість польотів російських ВПС над Прибалтикою, що змусило НАТО запровадити патрулювання повітряного простору Литви, Латвії та Естонії. У четвер було оголошено про нові навчаннях за участю Балтійського флоту і десантників.

З весни 2014 року російські війська провели ряд великих навчань, багато з яких були позаплановими. У квітні 2014 року біля кордонів з Україною пройшли навчання батальйонних тактичних груп загальновійськових з'єднань Південного і Західного військових округів. В кінці червня за наказом Президента РФ Володимира Путіна була проведена раптова перевірка військ Центрального округу (у ній взяли участь 65 тис. осіб). У вересні були проведені навчання "Схід-2014", в яких було задіяно 155 тис. чоловік. Всього в 2014 році Міноборони провело понад 3 тис. військових навчань різного рівня.

В лютому 2015 року раптова перевірка бойової готовності морських піхотинців була оголошена на Каспійської флотилії, на території 12 регіонів пройшли масштабні навчання ракетних військ, у південних регіонах пройшли навчання військової розвідки.

В березні пройшли масштабні навчання ППО в Східному військовому окрузі і на півдні країни, навчання Чорноморського флоту, в Японському морі.

Нагадаємо, 12 березня Росія почала масштабні військові навчання в Криму і на Кавказі.