ua en ru

У світі відзначають 100-річчя геноциду вірмен в Османській імперії

У світі відзначають 100-річчя геноциду вірмен в Османській імперії Фото: смолоскипна хода в Єревані в пам'ять про геноцид

Рівно 100 років тому в Стамбулі були заарештовані і вбиті 800 представників вірменської інтелігенції

У світі сьогодні, 24 квітня, відзначають День пам'яті жертв геноциду вірмен в Османській імперії у 1915 р.

День пам'яті жертв геноциду вірмен відзначається щорічно 24 квітня у пам'ять про жертв геноциду вірмен в Османській імперії. В цьому році виповнюється 100 років з часу трагічних подій.

Саме 24 квітня 1915 р. в османській столиці Стамбулі були арештовані і пізніше вбито понад 800 представників вірменської інтелігенції. Слідом за цією подією була низка вбивств і виселень етнічних вірмен.

Традиційно в цей день мільйони вірмен і співчуваючих їм представників інших народів у різних країнах світу віддають данину пам'яті жертвам геноциду, який забрав життя близько 1,5 млн вірмен або близько половини всіх вірмен світу на той період. Кожен рік в цей день, сотні тисяч людей в Єревані піднімаються на меморіальний пагорб і покладають гвоздики, і тюльпани до вічного вогню.

Президент Вірменії Серж Саргсян сьогодні має виступити з заявою в меморіальному комплексі "Цицернакаберд" в Єревані, передають "Новини - Вірменія". В країну запрошені високопоставлені делегації з різних країн світу, зокрема Президент Росії Володимир Путін і Франції Франсуа Олланд.

Факт Геноциду вірмен визнаний багатьма країнами, зокрема, Уругваєм, Росією, Францією, Литвою, нижньою палатою парламенту Італії, більшістю штатів США, а також парламентами Австрії, Чилі, Греції, Кіпру, Аргентини, Бельгії, Уельсу, Національною Радою Швейцарії, Палатою громад парламенту Канади і сеймом Польщі. Надзвичайний і повноважний посол республіки вірменія в Україні Андранік Манукян сподівається, що Україна також визнає геноцид вірмен у роки Першої світової війни.

Зазначимо, Туреччина традиційно відкидає звинувачення в масовому винищуванні вірмен на початку 20 століття.

Нагадаємо, ЄС закликав Туреччину визнати переслідування вірмен геноцидом.