ua en ru

МІП завершить реформу іномовлення України до кінця року

МІП завершить реформу іномовлення України до кінця року Фото: міністр інформполітики Юрій Стець (прес-служба Кабміну)

Мінінформполітики представило звіт за 8 місяців діяльності у 2015

Міністерство інформаційної політики України заявляє про плани завершити реформу іномовлення до кінця 2015 року. Про це під час звіту за 8 місяців діяльності МІП сьогодні в Кабміні заявив міністр інформполітики Юрій Стець, повідомили у прес-службі МІП.

"Цього тижня парламентом буде розглядатися розроблений МІП законопроект "Про систему іномовлення України", який вже пройшов перше читання. Вчора на засіданні профільного комітету було внесено правки до законопроекту. Тому, як буде прийнятий у другому читанні законопроект і Президент поставить свій підпис - МІП завершить реформу іномовлення України. Отже, таким чином, свою місію щодо реформи іномовлення України ми виконаємо до кінця року", - зазначив Стець.

Як додали у прес-службі, законопроект буде правовим двигуном мультимедійної платформи іномовлення України, яка розпочала свою роботу 1 жовтня. При цьому телеканал UATV (Ukraine Tomorrow), у складі платформи, на правах державного мовника транслюватиметься в усьому світі.

Водночас заступник глави МІП Тетяна Попова представила звіт щодо відновлення мовлення на сході України.

"Від Республіки Польща отримано 9 аналогових телевізійних передавачів: 5 встановлено, 3 готуються до установки, 1 перебуває в резерві. Від Литовської Республіки отримано 15 передавачів: 9 встановлено, 2 готуються до встановлення, 3 знаходяться в резерві, 1 ремонтується. Від США отримано 3 FM-передавачі, які планується розмістити в зоні проведення АТО", - зазначила заступник міністра інформполітики.

"Донецькою філією РРТ було введено в експлуатацію телепередавачі для трансляції Донецької ОДТРК (із Громадським ТБ Донбасу): Краматорськ - 61 канал, Маріуполь - 54 канал, Красноармійськ - 27 канал, Волноваха - 30 канал, Єлизаветівка - 45 канал, Курахове - 31 канал", - додав заступник глави МІП - керівник апарату Артем Біденко, повідомивши також про відновлення мовлення ЛугТРК у Луганській області.

За його словами, Нацрада України вирішила, що у Світлодарську замість програми "ТЕТ" транслюватиметься програма ДонТРК як більш важлива для аудиторії. Крім того, в Артемівську Донецькою філією РРТ збільшено потужність передавачів "УТ-1", "Студія 1+1" і "5 канал". У Волновасі змонтовано і введено в дію телепередавачі телекомпаній "5 канал", "Студія 1+1", "Україна", "УТ-1". У Краматорську Донецькою філією РРТ змонтовано тимчасову опору заввишки 34 м, відновлено ​​трансляцію 13 телевізійних і 5 радіопрограм.

Нагадаємо, систему українського іномовлення можна буде запустити лише після прийняття відповідного закону, про що заявляв заступник міністра інформаційної політики Артем Біденко.

Раніше Стець висловлював надію на розгляд Радою законопроекту про іномовленні у другому читанні до кінця листопада.