ua en ru

Мінрегіон: близько 5 тис. нотаріусів отримають доступ до земельного кадастру

Мінрегіон: близько 5 тис. нотаріусів отримають доступ до земельного кадастру Фото (mntc-mos.com): НТЦ Мещерський

Це тільки перший етап підключення до системи

Українські нотаріуси отримали можливість підключитися до Державного земельного кадастру і отримувати довідки із системи. Про це повідомили у прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

На першому етапі очікується підключення близько 5 тис. нотаріусів.

"Делегування повноважень нотаріусам підвищить рівень сервісу для громадян, оскільки всі необхідні для здійснення земельних операцій довідки можна буде отримати в одному місці", - зазначили у прес-службі Мінрегіону. Порядок підключення визначається постановою КМУ від 24 червня 2015 р. №457 "Деякі питання надання нотаріусам доступу до Державного земельного кадастру".

Для підключення до земельного кадастру, нотаріусу необхідно зробити чотири кроки. Насамперед, потрібно звернутися з листом про підключення до обласного управління Мін'юсту, яке, своєю чергою, направляє його в центральний апарат Держгеокадастру.

Підключення, технічне і технологічне супроводження такого доступу надаються адміністратором кадастру на платній основі відповідно до договору, укладеного між приватним нотаріусом та адміністратором. Нотаріус має також отримати перелік технічних вимог, які він повинен виконати обов'язково. Зокрема, йдеться про захищений канал зв'язку, установку необхідного софта, цифрового підпису.

Інформаційно-консультативні послуги з питань роботи із програмним забезпеченням кадастру надаються нотаріусам безкоштовно до моменту підключення шляхом проведення одноденних занять згідно з договором, укладеним між приватним нотаріусом та адміністратором.

Нагадаємо, за даними МінАП на кінець травня, державний земельний кадастр заповнений менш ніж на 15%.