ua en ru

"Електроважмаш" втратив 1,6 млн дол. прибутку, - документ

"Електроважмаш" втратив 1,6 млн дол. прибутку, - документ Фото: ДП "Електроважмаш"

Половина суми від контракту в 2,9 млн дол. пішла в офшори

Держпідприємство "Элетротяжмаш" (Харків), підзвітне Міністерству економічного розвитку і торгівлі, тільки за одним контрактом недоотримало прибутку в розмірі понад 1,6 млн дол. Про це свідчить контракт з інвестиційних закупівель, наявний у розпорядженні РБК-Україна.

Суть його полягає в тому, що на початку вересня 2014 року підприємство "Оркен" (Казахстан), яке є складовою частиною Арселор Міттал Груп, уклало контракт з ТОВ "Торговий дім "Електроважмаш" на поставку обладнання.
Вартість договору - понад 2,9 млн дол. ТД зареєстрований у приватній квартирі у Дніпропетровську. Згідно з документом, графік поставки передбачає, що остаточний прийом обладнання повинен відбутися 27 жовтня 2015 року.

У той же час, ДП "Електроважмаш" вже в кінці вересня підписує ідентичний контракт з компанією Conor Trading L.P., зареєстрованої в місті Росайт, Великобританія. Однак вартість поставки, але вже безтоварною, становить майже вдвічі менше - 1,4 млн дол.

"Через фірми-прокладки ДП недоотримала прибуток. Схема досить проста і нахабна", - зазначає міністр економрозвитку Айварас Абромавічус.

У той же час відсторонений від виконання своїх службових обов'язків директор держпідприємства Володимир Глушаков в коментарі РБК-Україна повністю спростовує звинувачення МЕРТ.

"У нас немає жодного контракту з торговим домом. У нас тільки прямі поставки", - говорить він.

Також Глушаков повідомив, що зараз на підприємстві почалися перевірки міністерства, з 14 вересня по 2 жовтня "Електроважмаш" буде перевіряти Держфінінспекція і Державна фіскальна служба.

Нагадаємо, що цей факт став приводом для відсторонення Глушакова на час проведення перевірки.

Зараз в.о. директора призначений Дмитро Костюк.

Крім того, за ініціативою МЕРТ прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив провести перевірки фінансової діяльності на ТОП-10 держкомпаній, зокрема, підвідомчих МЕРТ і Мінагрополітики. Мова йде про аудит "Укртрансхімаміака", Об'єднаної гірничо-хімічної компанії "Укрспирт", Державної продовольчо-зернової корпорації України (ДПЗКУ).

Крім того, за словами Абромавичуса, буде перевірятися діяльність ДП на предмет використання посередників у торгових операціях.

Більш детально про махінації "Електроважмашу" читайте сьогодні матеріал на РБК-Україна.