ua en ru

Клюєв заявляє про порушення своїх конституційних прав

Народний депутат Сергій Клюєв заявляє про порушення своїх конституційних прав. Відповідне звернення, з посиланням на Конституцію України, українське законодавство, кримінально-процесуальний кодекс і рішення Європейського суду, він передав у Верховну Раду.

У зверненні Клюєв зазначає, що права народного депутата гарантують законодавством його участь у закритому засіданні.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради у четвер почав розгляд подання Генерального прокурора України про позбавлення недоторканності народного депутата Сергія Клюєва. Генпрокурор заявив, що у зв'язку з тим, що досудове слідство по кримінальній справі "триває і триватиме ще невизначений час", необхідно провести комітетське засідання в закритому режимі і з дачею письмової згоди на нерозголошення таємниці слідства.

Адвокат Клюєва Юрій Сухов зазначив, що стаття 55 Конституції гарантує право на захист від будь-яких звинувачень, незалежно від стадії та органу, що ці звинувачення висуває, а стаття 59 гарантує, що будь-яка особа має право на стосунки з будь-яким державним органом за участю свого адвоката.

"Генеральний прокурор говорив, що Сергій Клюєв взагалі не має право бути з адвокатом, оскільки не має процесуального статусу і відповідно не має права на захист. Так ось кримінально-процесуальний кодекс - це одне, а Конституція України це інше. Є рішення Конституційного суду, яке говорить, що в будь-яких взаєминах з державними органами особа має право бути з адвокатом. Крапка. Плюс регламент Верховної Ради гарантує участь особи, щодо якої внесено таке подання, в засіданні Комітету. Це його право, і він може користуватися ним чи ні, але комітет не може позбавити його цієї гарантії", - підкреслив він.