ua en ru

Київрада визначила, хто може орендувати комунальне майно за 1 грн на рік

Київрада визначила, хто може орендувати комунальне майно за 1 грн на рік Фото: за прийняття рішення про оренду проголосували 83 депутати Київради

Київська міська рада сьогодні на пленарному засіданні затвердила положення про оренду майна територіальної громади міста Києва, яке визначає методику та умови оренди. Про це повідомили у прес-службі Київради.

За ухвалення даного рішення в цілому проголосували 83 депутати.

Положенням визначаються орендодавці комунального майна. Так, департамент комунальної власності виконавчого органу Київради (КМДА) може розпоряджатися цілісними майновими комплексами КП, що не увійшли до статутних фондів господарських товариств, створених у процесі приватизації, а також передавати в оренду нерухоме майно райдержадміністраціям. Районні адміністрації - уповноважені орендодавцями щодо майна.

Комунальні підприємства, установи та організації територіальної громади можуть виступати орендодавцями комунального майна, закріпленого за ними, площа якого не перевищує 200 кв. м на одне підприємство. Структурні підрозділи виконавчого органу Київради (КМДА) уповноважені орендодавцями майна, яке закріплене за ними на праві оперативного управління та майна підпорядкованих їм КП для проведення культурних, громадських та громадсько-політичних заходів не більше ніж на 5 днів, а також майна, яке передається суб'єктам виборчого процесу під час передвиборчої кампанії.

У пояснювальній записці до проекту рішення зазначено, що методика розрахунку плати за оренду комунального майна розроблена з метою створення єдиного механізму справляння плати за оренду.

Орендна плата за цією методикою розраховується в такій послідовності: визначається розмір річної орендної плати, потім, на основі цього, встановлюється розмір орендної плати за перший місяць оренди, який фіксується у договорі оренди, а розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць.

У разі визначення орендаря на конкурсній основі орендна плата застосовується як стартова, а її розмір може бути збільшено за результатами конкурсу. У разі передачі в оренду певному єдиному претенденту, розмір орендної плати встановлюється відповідно до методики, але не може бути менше, ніж визначено в оголошенні про намір орендаря передати майно в оренду.

У проекті рішення зазначено, що до плати за оренду не включається компенсація витрат комунальних підприємств, установ, організацій, за якими закріплено майно на праві господарського відання або оперативного управління за користування земельною ділянкою, на якій розташований орендований об'єкт.

Згідно з рішенням, у випадку короткострокової оренди майна (на добу або місяць) - розраховується погодинна/денна/місячна орендна плата.
При річній оренді плата встановлюється за згодою обох сторін, але не менше 10% від вартості орендованого майна. Якщо суб'єкт є представником малого бізнесу, то орендна ставка становить не менше 7%.

Також у положенні зазначено, що право оренди комунального майна за 1 грн на рік мають: бюджетні установи та організації, які повністю утримуються за рахунок міського бюджету; державні та навчальні заклади у сфері охорони здоров'я, які утримуються за рахунок держбюджету; комунальні установи у сфері охорони здоров'я, які утримуються за рахунок міського бюджету; навчальні заклади, які фінансуються з місцевого бюджету; державні та комунальні телерадіостанції; редакції державних і комунальних періодичних видань та видань, заснованих об'єднаннями громадян, державними науково-дослідними установами, навчальними закладами, трудовими і журналістськими колективами, підприємствами зв'язку, що їх розповсюджують; Товариства Червоного Хреста України; Асоціації органів місцевого самоврядування із всеукраїнським статусом; інваліди з метою використання під гаражі для спеціальних засобів пересування; громадські приймальні депутатів Київради (площею не більше 50 кв. м); громадські та благодійні організації, які здійснюють безкоштовну психологічну та соціальну допомогу, реабілітацію та адаптацію дітей-інвалідів, інвалідів та інших осіб-учасників АТО, якщо орендована площу не більше, ніж 100 кв. м.

Нагадаємо, наприкінці березня Київрада дозволила приватним школам орендувати комунальні приміщення за 1 грн/рік.