ua en ru

Уряд прогнозує падіння витрат українців у 2020 році

Уряд прогнозує падіння витрат українців у 2020 році Фото: гроші (Віталій Носач, РБК-Україна)

Відновлення у наступному році буде повільним

За підсумками 2020 року очікується скорочення кінцевих споживчих витрат домогосподарств на 1,2%. Це стане наслідком загального зниження економічної активності в країні.

Про це йдеться в пояснювальній записці до проекту державного бюджету України на 2021 рік, (законопроект №4000), оприлюдненому на сайті Верховної ради.

"Після послаблення карантину відновлення споживання буде повільним через зростання безробіття та падіння заощаджень, що, відповідно, позначається на впевненості споживачів", - зазначається в документі.

За прогнозом уряду, економічна ситуація в країні до кінця 2020 року матиме характер стриманого відновлення. Зниження темпів реального ВВП за підсумками року очікується на рівні не більше 4,8%. По мірі зняття обмежень економіка буде поступово відновлюватися на тлі стимулюючих заходів фіскальної політики та дій уряду, спрямованих на подолання наслідків епідемії COVID-19.

"Найбільший негативний внесок у скорочення ВВП матимуть інвестиції через їх різке падіння, спричинене негативними настроями бізнесу та зважаючи на його фінансові складнощі. Як наслідок, падіння валового нагромадження основного капіталу за підсумком 2020 року очікується на рівні 21,8%", - йдеться в документі.

Нагадаємо, реальні доходи українців (з урахуванням інфляції) у 2019 році в порівнянні з 2018 роком зросли на 6,5%, що в 1,7 рази повільніше, ніж у 2017 і 2018 роках (10,9%).

Як повідомляло РБК-Україна, в червні НБУ констатував кінець трирічного циклу зростання доходів українців.