ua en ru

Кабмін пропонує Раді встановити відповідальність за порушення авторських прав в Інтернеті

Кабмін пропонує Раді встановити відповідальність за порушення авторських прав в Інтернеті Фото: Кабмін

Законопроектом встановлюється порядок припинення і запобігання порушенням авторського права і суміжних прав в Інтернеті

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді встановити відповідальність за порушення авторських і суміжних прав в Інтернеті. Про це йдеться у відповідному урядовому законопроекті № 3353, який був зареєстрований в парламенті 23 жовтня 2015 р.

Так, законопроектом встановлюється відповідальність за невжиття заходів щодо припинення порушення авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет. "Невиконання власником веб-сайту або постачальником послуг хостингу вимог щодо видалення або унеможливлення доступу до інформації, що порушує авторське право і (або) суміжні права, або ненадання власником веб-сайту інформації, що ідентифікує користувача, який розмістив на веб-сайті інформацію, що порушує такі права, або ненадання постачальником послуг хостингу інформації, що ідентифікує власника веб-сайту, який використовує послуги постачальника послуг хостингу для розміщення та надання доступу до інформації, що порушує такі права... тягне за собою накладення штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", - сказано в документі.

До того ж пропонується встановити, що порушення власником веб-сайту або постачальником послуг хостингу правил розміщення на власному веб-сайті інформації, яка ідентифікує власника веб-сайту або постачальника послуг хостингу, тягне за собою накладення штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Встановлюється, що суд має право постановити рішення чи ухвалу про видалення або унеможливлення доступу до інформації, що порушує авторське право і суміжні права; надання інформації, що ідентифікує користувача, який розмістив на веб-сайті інформацію, що порушує такі права, або власника веб-сайту, який використовує послуги хостингу для розміщення та надання доступу до інформації, що порушує такі права.

Також проектом закону встановлюється право нотаріусів на забезпечення доказів в Інтернеті, яке здійснюється шляхом складення нотаріусом відповідного протоколу, що містить опис інформації, розміщеної в Інтернеті, та до якого додаються документи, в яких зафіксована інформація, розміщена в Інтернеті.

Документом також визначаються такі терміни як веб-сайт, власник веб-сайту та постачальник послуг хостингу.

Крім того, законопроектом встановлюється порядок припинення і запобігання порушенням авторського права і суміжних прав в Інтернеті.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів на засіданні 21 жовтня схвалив проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет", який містить механізми протидії інтернет-піратству.