ua en ru

На кордон з Білоруссю стягнули резерви, щоб не пустити хасидів

На кордон з Білоруссю стягнули резерви, щоб не пустити хасидів Фото: Сергій Дейнеко (facebook com Сергій Дейнеко)
Автор: РБК-Украина

Українська сторона стягує резерви на кордон з Білоруссю, щоб не пропустити паломників-хасидів. Вони вже другий день поспіль намагаються масово потрапити до країни на святкування Рош ха-Шана.

Про це заявив голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко, передає сайт президента.

За його словами, для прикриття білоруської ділянки залучено резерви Національної академії Державної прикордонної служби та Сумського прикордонного загону. Також задіяні вертоліт Мі-8, два H-125, літак DA-40 і безпілотники для моніторингу повітряного кордону.

Також повідомляється, що прикордонники організували взаємодію з білоруськими колегами, підтримують контакт з посольством Ізраїлю і рабинами єврейських релігійних організацій. На кордоні України паломників забезпечують водою і кошерною їжею.

Нагадаємо, напередодні білоруські прикордонники повідомили, що на кордоні з Україною застрягли близько 1,5 тисячі хасидів.

Через поток паломників, в'їзд яких до України заборонено, в Чернігівській області закрили пункт пропуску "Нові Яриловичі". Прикордонники намагаються не допустити незаконного проникнення хасидів до країни.

Зазначимо, хасиди намагаються потрапити до України і відвідати Умань на Рош ха-Шана - єврейський новий рік, святкування якого в цьому році розпочнеться 19 вересня. Паломники традиційно відвідують могилу цадика Нахмана - основоположника вчення брацлавських хасидів.

Кабінет міністрів України закрив кордони для іноземців до 28 вересня у зв'язку з пандемією COVID-19.