ua en ru

ГПУ: рішення про розгін Майдану брав Янукович

ГПУ: рішення про розгін Майдану брав Янукович Фото: Віктор Янукович

Доручення про силовий розгін протестуючих було дано Клюєву і Захарченко

Рішення про силовий розгін акції протесту на Майдані Незалежності в ніч з 29 на 30 листопада приймав колишній президент України Віктор Янукович. Про це заявив під час брифінгу начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Встановлені організатори, які здійснювали цей злочин. Як встановлено слідством, безпосередньо рішення про розгін Майдану і саме силовий спосіб здійснення такого приймалося безпосередньо колишнім президентом країни. Доручення на реалізацію цього плану було надано колишньому міністру внутрішніх справ України і секретаря Ради національної безпеки і оборони України Клюєва. Вони, в свою чергу, доручили виконання та організаційні заходи по виконанню цього плану, кожен у своїй частині заступнику секретаря РНБО Сівковичу, голові київської міліції Коряку та голові Київської міськдержадміністрації Попову. По лінії міліції безпосередньо розгін цього Майдану був доручений і здійснювався спецпідрозділом "Беркут" київської міліції", - повідомив він.

ГПУ: рішення про розгін Майдану брав Янукович

Фото: схема дій з розгону Майдану

За його словами, в результаті силового розгону, 84 особи були побиті.

"За результатами цих злочинних дій... були витіснені за межі площі понад 300 осіб. Загалом були побиті 84 людини, з них - 17 студентів", - зазначив він.

ГПУ: рішення про розгін Майдану брав Янукович

Фото: розгін Евромайдана 30 листопада 2013 року

Також Горбатюк зазначив, що ряду високопоставленим чиновникам підготовлено повідомлення про підозру, в тому числі і Януковичу.

"Повідомлені мною обставини знайшли вираз у повідомленнях про підозру цим особам - колишньому президенту України Януковичу, міністру внутрішніх справ Захарченко, Клюєву, Сівковичу, Попову, Коряку, його заступнику Федчуку, начальника управління громадської безпеки Мариненку, командиру полку Кусюку, його двом заступникам Тягнирядну і Дедюку і чотирьом командирам рот - Шевченко, Скрицькому, Садівникові і Антонову", - заявив Горбатюк.

Нагадаємо, за фактом злочинів на Майдані Незалежності силові структури ведуть більше 2 тисяч кримінальних проваджень.