ua en ru

Єврокомісія подала "Газпрому" звинувачення в порушенні конкуренції

Єврокомісія подала "Газпрому" звинувачення в порушенні конкуренції Фото: глава "Газпрому" Олексій Міллер

"Газпром" зловживав домінуючим становищем при діяльності в 8 країнах Європи

Європейська комісія висунула звинувачення "Газпрому" у зловживанні домінуючим положенням постачальника газу на ринки Східної Європи. Про це повідомила сьогодні Єврокомісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер, передає РБК.

Єврокомісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер, як і очікувалося у середу, висунула офіційні претензії на адресу найбільшого постачальника газу в Європі, російській компанії "Газпром" у справі про зловживання домінуючим становищем.

Концерну направлено так зване повідомлення про претензії (Statement of objections) - наступний крок у трирічному антимонопольному розслідуванні, яке може привести до того, що "Газпром" буде змушений переглянути підвалини свого бізнесу у Східній Європі.

Попередня оцінка Єврокомісії така, що "Газпром" порушує антимонопольні правила ЄС, свідомо роз'єднуючи газові ринки Центральної та Східної Європи, наприклад, обмежуючи можливості своїх оптових покупців перепродавати газ в інші країни Європи.

Подібна практика "дозволяє "Газпрому" стягувати несправедливі ціни" на деяких європейських ринках, - говориться в прес-релізі регулятора. Крім того, Єврокомісія підозрює "Газпром" у тому, що він незаконно пов'язує постачання газу з виконанням закупівельниками "незв'язаних зобов'язань", що належать до газотранспортної інфраструктури.

Звинувачення Єврокомісії стосуються діяльності "Газпрому" у восьми країнах - Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщині, Латвії, Литві, Польщі та Словаччині.

Нагадаємо, аналітики оцінили втрати "Газпрому" від тяжби з Європейською комісією в 2-3,8 млрд дол.