ua en ru

Експертна група опублікувала підсумкову доповідь по катастрофі Boeing 777

Експертна група опублікувала підсумкову доповідь по катастрофі Boeing 777 Фото: Експертна група опублікувала підсумкову доповідь по катастрофі Boeing 777

У Bellingcat стверджують, що їм вдалося встановити чотирьох осіб, які могли вести машину, яка транспортувала "Бук 3х2"

Експертно-журналістська група Bellingcat, що спеціалізується на проведенні розслідувань за відкритими джерелами, опублікувала в четвер, 8 жовтня, свій остаточний звіт з розслідування катастрофи рейсу MH17 в Україні. У доповіді об'єднані дані, зібрані групою протягом року після катастрофи літака "Малазійських авіаліній" під Донецьком, передає Дождь з посиланням на доповідь Bellingcat.

Так, у доповіді Bellingcat зазначається, що 17 липня 2014 року установка "Бук" була перевезена на вантажівці з Донецька в Сніжне, а потім своїм ходом вирушила на південь від Снігового. Звідти, говориться в доповіді, близько 16:20 за місцевим часом була запущена ракета, яка збила літак "Малайзійських авіаліній".

Крім того, автори доповіді запевняють, що помічений в районі Сніжного "Бук" - російського походження. Згідно з висновками Bellingcat, комплекс, численні фотографії якого були зроблені на території України, перебував до цього в складі 53-ї зенітно-ракетної бригади, яка дислокується неподалік від Курська.

Експертна група опублікувала підсумкову доповідь по катастрофі Boeing 777

Фото: Експертна група опублікувала підсумкову доповідь по катастрофі Boeing 777

У доповіді установка умовно іменується "Бук 3х2" - по напису на правому борту. За даними Bellingcat, схожа на "Бук 3х2" машина була в складі військового конвою, що прямував з Курська в Міллерово (Ростовська область) у червні 2014 року.

Крім того, в якості доказів ідентичності "Бука" поміченого в районі Снігового 17 липня 2014 року і установки цього ж типу, сфотографованої на території Росії в червні, наводяться кілька фотографій.

"У ході вивчення командою Bellingcat безлічі спостережень "Буків" стало ясно, що гумові щитки над гусеницями "Буків" з часом отримують ушкодження, і ці пошкодження створюють унікальний відбиток пальців, який дозволяє зіставити "Буки" на різних фотографіях. У разі Бука "3х2" і фотографії "Бука2 Paris Match у Донецьку щитки гусениць були практично ідентичні", - йдеться у доповіді.Експертна група опублікувала підсумкову доповідь по катастрофі Boeing 777

Фото: Експертна група опублікувала підсумкову доповідь по катастрофі Boeing 777

У Bellingcat також стверджують, що їм вдалося встановити особи чотирьох осіб, які могли вести машину, яка транспортувала Бук "3х2".

Інформацію, опубліковану на сайті експертно-журналістської групи, а також ще неопубліковані дані, Bellingcat передав Міжнародної слідчої групи, що розслідує катастрофу MH17.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що підсумки розслідування катастрофи Boeing на Донбасі передадуть до ради Безпеки ООН.