ua en ru

Експерт: Прийняття законопроекту Міненерго "Про ринок електроенергії" зупинить вітроенергетику України

Норми законопроекту Міністерства енергетики та вугільної промисловості "Про ринок електроенергії України" у разі прийняття зупинять ринок вітроенергетики. Таку думку висловив голова Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков під час круглого столу "Реформування ринку електричної енергії України. Законодавче врегулювання і практична реалізація", що відбувся у рамках XIII Міжнародного форуму "Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє" в Києві.

У законопроекті передбачаються штрафні санкції за відхилення від графіка виробітку (небаланс) для вітроенергетики на 10%, для сонячної енергетики - 5%.

"Ми направляли до міністерства пропозиції про те, щоб у новому законопроекті залишити положення про 0% штрафних санкцій за небаланс для вітроенергетики, як це зафіксовано в чинному законі "Про основи функціонування ринку електроенергії", але ці пропозиції не були враховані", - сказав Конеченков.

За його словами, необхідність відсутності штрафних санкцій пояснюється тим, що в Україні відсутні точні метеопрогнози за вітром.

"В країнах Європи було проінвестовано величезну кількість грошей для створення спеціальних метеопунктів, і прогноз щодо вироблення вітрової електроенергії на добу вперед робиться з похибкою 10-15%. В Україні ж похибка прогнозу становить 60%. Тому введення штрафних санкцій просто зупинить ринок вітроенергетики і зробить величезний дисбаланс у роботі вітроелектростанцій", - підкреслив він.

За словами фахівця, асоціація просить залишити в новому законі 0% штрафних санкцій для вітрових електростанцій "на певний період, хоча б років на десять, поки не будуть проінвестовані кошти у створення метеопунктів і метеопрогнозу за вітром в Україні".

Конеченков уточнив, що в даний час метеопункти в Україні оснащені обладнанням середини минулого століття.

"Прогноз по температурі, вологості ще якийсь можна робити, а про вітер взагалі говорити не доводиться", - підкреслив він.

"Ми не говоримо, що не повинно бути відповідальності за небаланс. Але в Європі розвиток вітроенергетики знаходиться на досить високому рівні, наприклад, в Італії її частка - 20%. А в Україні частка вітроенергетики в загальному виробленні - менше 1%", - додав Конеченков.

За його словами, Українська вітроенергетична асоціація буде змушена звернутися за експертним висновком з цього питання в Енергетичне співтовариство і Європейську вітроенергетичну асоціацію.

Конеченков також поскаржився на те, що на громадські слухання щодо законопроекту, які організовувало Міненерго, "ні нашу Асоціацію, ні інші організації по зеленій енергетиці чомусь не запрошували".

"Якщо ми говоримо про третій енергопакет, якщо ми маємо національний план розвитку відновлюваної енергетики до 2020 року, затверджений Кабміном, то ми повинні рухатися в цьому напрямку. Але прийняття такого закону просто зупинить цей процес, і ніхто не буде працювати на цьому ринку. А ті компанії, які вже мають вітроелектростанції, просто позакриваються", - резюмував він.