ua en ru

Україна опустилася на 162 місце в рейтингу економічних свобод

Україна опустилася на 162 місце в рейтингу економічних свобод

Україна опустилася на 162 місце в рейтингу економічних свобод. Про це свідчать дані щорічного рейтингу країн за рівнем економічної свободи, які провели експерти з американського дослідницького центру The Heritage Foundation та газети The Wall Street Journal, передає "Голос Америки".

В Індексі економічної свободи 2015 року Україна посідає 162 місце зі 178 країн, в минулому році вона посідала 155 місце.

Україна набрала 46,9 бала, що на 2,4% менше, ніж у минулому році. Дослідники відзначають, що Україна погіршила свої позиції по восьми з 10 показників, найгірша ситуація з гарантіями прав власності, інвестиціями, управління державними витратами.
Україна перебуває на останньому місці з 43 країн Європи, і її загальний бал нижчий, ніж в цілому у світі.

Крім України, до списку країн з "репресивною економікою" входять ще 25 країн. Поруч з Україною у рейтингу - Бірма і Болівія.

До групи "вільних економік" цього разу увійшли п'ять країн, які набрали понад 80 балів: Гонконг, Сінгапур, Австралія, Нова Зеландія і Швейцарія.

Найбільше країн знаходиться в середині Індексу, серед "помірно вільних" і серед "здебільшого вільних".

На 143 місці в списку "переважно невільних" країн знаходиться Росія.

Рівень свободи економік країн світу розраховується за показниками, серед яких: свобода бізнесу, торгівлі, фінансового сектора, інвестицій, праці, монетарна і фіскальна свободи, гарантії прав власності, розмір бюрократичного апарату і ступінь захисту від корупції. Таким чином, теоретично, у "абсолютно вільної економіки" в результаті може вийти 100 балів, а там, де свободи немає в принципі, відповідно - нуль.

Всі країни світу в цьому індексі розділені на 5 умовних груп - "вільні", "переважно вільні", "помірно вільні", "переважно невільні", "невільні".

Нагадаємо, Україна посіла 132 місце серед 197 країн у рейтингу корупційних ризиків, в якому найменші ризики у країни, що зайняла перше місце.