ua en ru

Україна посіла 132 місце в рейтингу корупційних ризиків

Україна посіла 132 місце в рейтингу корупційних ризиків
За даними некомерційної ділової асоціації TRACE International, Україна посіла 132 місце серед 197 країн у рейтингу корупційних ризиків, в якому найменші ризики у країни, що зайняла перше місце.

Україна посіла 132 місце серед 197 країн у рейтингу корупційних ризиків, в якому найменші ризики у країни, що зайняла перше місце. Про це свідчать дані некомерційної ділової асоціації TRACE International.

Експерти TRACE International (міжнародна асоціація, яка допомагає компаніям відповідати антикорупційного законодавства) спільно з американським аналітичним центром Rand Corporation представили новий індекс оцінки корупційних ризиків. TRACE Matrix фіксує ситуацію з хабарництвом у всіх країнах світу.

Найбільш некорумпованою країною світу була визнана Ірландія. Друге місце зайняла Канада, третє дісталося Новій Зеландії, четверте - Гонконгу, п'яте - Швеції. У першу десятку найбільш некорумпованих країн також увійшли Фінляндія, Сінгапур, Японія, Німеччина і США. Грузія опинилася на 11 місці.

За даними TRACE Matrix, Росія відстала від України лише на два рядки - вона посіла 134 місце серед 197 країн. При цьому Польща знаходиться на 31 місці, Білорусь - на 74. Сусідами України по рейтингу стали африканська республіка Джибуті (131) і Аргентина (133).

Країни оцінювали за чотирма основними критеріями: як бізнесу доводиться взаємодіяти з владою країни, які в цій державі існують антикорупційні закони і як вони застосовуються на практиці, наскільки прозора держслужба та державні процедури та існує можливість громадського контролю за усіма цими процесами - в тому числі і з боку ЗМІ. В результаті TRACE Matrix являє собою індекс з областю значень від 1 до 100: чим вище число, тим вище ризики, асоційовані з корупцією, у кожній конкретній країні світу.

З 100 можливих балів Україна набрала 64, що говорить про наявність в країні досить високих ризиків для бізнесу, пов'язаних з корупцією. Якщо говорити про окремих факторах, то найгірший результат у України по взаємодії бізнесу з владою - 69 пункту з 100. Цей показник оцінюється на підставі того, як часто підприємцям доводиться вступати в контакт з чиновниками різних рівнів і відповідно, як часто виникає ситуація, в якій можлива дача хабара. За антикорупційне законодавство в Україні присудили 52 бали.

За версією TRACE Matrix найризикованішими країнами, з точки зору корупції, є Камбожда, Узбекистан, Ангола, Ємен і Нігерія.

Нагадаємо, Україна посіла 96-е місце в рейтингу Doing Business, піднявшись на 16 позицій.