ua en ru

Україна має намір збільшити товарообіг з МС на 10-15% до 2020 р., - документ

Україна має намір збільшити товарообіг з країнами Митного союзу на 10-15% до 2020 р.

Україна має намір збільшити товарообіг з країнами Митного союзу на 10-15% до 2020 р. Про це йдеться в тексті програми співробітництва з країнами МС, пише "Комерсант-Україна".

Зазначимо, що документ узгоджений з усіма профільними міністерствами і внесений до порядку денного засідання уряду 15 січня.

Виконання програми повинно було початися ще в 2013 р., йдеться у супровідних документах, але процес її підготовки та узгодження затягнувся.

"У результаті реалізації програми очікується збільшення взаємного товарообігу на 10-15%, зростання взаємних інвестицій не менше ніж на 15%", - йдеться в документі. Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що за 9 місяців 2013 р. товарообіг з Росією зменшився на 23%.

Крім того, уряд зазначив у документі проблеми, які повинні бути вирішені шляхом виконання даної програми. У їх числі - значне зниження інтенсивності торгово-інвестиційних зв'язків, зменшення обсягів товарообігу, існування обмежень у взаємній торгівлі та відсутність ефективного механізму вирішення торгових спорів.

У документі перераховані сім шляхів виконання даної програми, зокрема - реалізація експортного потенціалу та удосконалення законодавства у сфері захисту прав інвесторів.

У тексті згадуються проекти окремих підприємств (як державних, так і приватних), які співпрацюють з контрагентами в країнах МС. Серед іншого Кабмін зобов'язується сприяти створенню спільного підприємства (СП) по збірці Кразів в Казахстані, а також СП Крюківського вагонобудівного заводу та білоруського Гомельського вагонобудівного заводу. У програмі відображено навіть лобіювання експорту готової продукції окремих виробників, наприклад заводу "Квазар" (виробляє напівпровідникові панелі для сонячної електрогенерації).

Нагадаємо, Кабмін сьогодні планує затвердити програму співпраці із країнами МС до 2020 р.

Зазначимо, на минулому засіданні уряду, 9 січня 2014 р., прем'єр-міністр Микола Азаров доручив Кабміну до лютого 2014 р. підготувати збалансований, системний проект розвитку держави з повним використанням переваг, які дають зона вільної торгівлі з СНД, промислова кооперація з Росією і взаємодія з країнами Європейського союзу.