ua en ru

ЦБ Японії знизив прогноз щодо зростання ВВП у 2013 ФР до 2,7%

Банк Японії знизив прогноз щодо зростання економіки країни в поточному фінансовому році, а прогноз на наступний рік був поліпшений. Як очікується, інфляція перевищить 2% вже у 2014 ФР.

Банк Японії знизив прогноз щодо зростання економіки країни в поточному фінансовому році, а прогноз на наступний рік був поліпшений. Як очікується, інфляція перевищить 2% вже у 2014 ФР, передає "Росія 24".

За прогнозом центробанку, японська економіка у 2013 фінансовому році, який завершиться 31 березня 2014 р., виросте на 2,7%. Попередній прогноз передбачав зростання на 2,8%.

При цьому очікування щодо зростання ВВП наступного року покращилися. Економіка у 2014 фінансовому році зросте на 1,5%, а не 1,3%, як очікувалося раніше, прогноз на 2015 ФР залишено на рівні 1,5%.

Що стосується інфляції, то експерти регулятора чекають прискорення інфляції з урахуванням підвищення податку на споживання вже наступного року. Згідно із прогнозом, загальна інфляція зросте до 3,3%, а у 2015 фінроці знизиться до 2,6%. При цьому без урахування підвищення податку середня інфляція у 2015 фінроці складе 1,9%. Наступного року очікується показник на рівні 1,3%.

Нагадаємо, що податок на додану вартість може бути підвищений 1 квітня 2014 р. з 5% до 8%, а через півтора року він буде підвищений до 10%. При цьому деякі експерти кажуть про підвищення ставки податку до 20% до 2020 р.

Раніше Банк Японії не змінив грошово-кредитної політики. У ЦБ зазначили, що збережуть курс на кількісне пом'якшення для досягнення мети щодо інфляції.

Основним завданням центрального банку країни зараз є досягнення інфляції на рівні 2%, а також відродження японської економіки. Завдання, втім, зовсім непросте. Особливо, якщо враховувати великий обсяг державного боргу. Справа в тому, що при зростанні інфляції зростуть і ставки по облігаціях, а значить, і вартість обслуговування боргу. Як боротимуться японці із цим побічним ефектом, для багатьох експертів залишається загадкою.

Як повідомлялося напередодні, регулятор Японії перевірить найбільші банки на зв'язки з якудза. Це торкнеться таких фінансових організацій, як Mitsubishi UFJ, Mizuho і Sumitomo Mitsui Financial Group.

На початку жовтня японський ЦБ позитивно оцінив темпи відновлення економіки країни, а також прийняв рішення зберегти попередню монетарну політику, спрямовану на збільшення грошової бази в межах 60-70 трлн ієн щорічно (приблизно 600-700 млрд дол.), без зміни.