ua en ru

Рахункова палата рекомендувала ДСА вжити заходів з енергозбереження

Колегія Рахункової палати рекомендувала Державній судовій адміністрації України (ДСА) вжити заходів з енергозбереження. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

За результатами проведеного аудиту ефективності використання бюджетних коштів на забезпечення приміщеннями місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції, їх експлуатацію, оплату комунальних послуг та енергоносіїв Рахункова палата дійшла висновку, що її концептуальні рекомендації з розробки та внесення на затвердження Верховної Ради України загальнодержавної програми судової реформи з визначенням її пріоритетних напрямів, джерел та обсягів фінансування залишаються актуальними.

Дефіцит існуючих площ службових приміщень місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції відповідно до діючих норм одно більше 1 млн кв. м. А щорічний дефіцит бюджетних призначень, у тому числі і в 2012 р., на фінансування видатків розвитку судів загальмував створення належних умов для здійснення правосуддя.

ДСА, як уповноваженому здійснювати організаційне забезпечення діяльності органів судової влади, за 2012 р. не вдалося істотно поліпшити умови роботи місцевих та апеляційних судів, зокрема у наданні їм нових відповідних приміщень, а також в раціональній і економною експлуатації наявних.

На сьогодні жодне приміщення місцевих та апеляційних судів загальної юрисдикції не відповідає діючим державним будівельним нормам в повному обсязі. Незадовільний технічний стан приміщень судів в 2012 р. обумовлений дефіцитом бюджетних призначень, невикористанням енергоефективних технологій, а також неповним забезпеченням судів приладами обліку споживання водо-, енерго-і теплоносіїв.

Колегія Рахункової палати настійно рекомендувала ДСА України вжити невідкладних заходів з енергозбереження та продовжити установку приладів обліку відповідних енергоносіїв в приміщеннях судів у поточному році.

У свою чергу голова ДСА Руслан Кирилюк запевнив: "Незважаючи на дефіцит коштів, ДСА вживає всіх можливих заходів, щоб забезпечити суди належними приміщеннями. Якщо в 2012 р. через брак капітальних витрат вдалося провести в основному поточний ремонт приміщень, то до кінця цього року, завдяки засобам судового збору, ми плануємо завершити будівництво не менше 10 довгобудів".

Читайте також: Рахункова палата зазначила недоліки у контролі та координації роботи резервного фонду з ліквідації НС