ua en ru

Росія до 2020 р. увійде до топ-5 світових автодержав, - експерти

Росія до 2020 р. обжене Німеччину і увійде до топ-5 світових автодержав. Про це заявив директор московського офісу BCG Стефан Маурер.

"До 2020 року внутрішній об'єм продажів авто досягне 4,4 млн одиниць на рік, що дозволить Росії стати найбільшою в Європі країною за обсягами авторинку і п'ятою - у світі", - заявив Маурер.

Висновки авторів дослідження засновані на успіху минулого року, коли Росії вдалося відновити докризові обсяги продажів (у 2012 році було продано 2,9 млн машин, тоді як в 2009 році - 1,5 млн) і отримати інвестиції в оновлення виробничих потужностей - 10 млрд дол . Зміни в кращу сторону в наявності, вважає Стефан Маурер, приводячи в приклад слова одного знайомого гендиректора місцевого автоконцерну: "У нас в 95% випадків ремонт автомашини проводиться відразу, а в 98% випадків поставки запчастин займають не більше одного дня - наші міжнародні конкуренти можуть тільки мріяти про це".

Враховуючи плани міжнародних та вітчизняних автовиробників з будівництва та розширення існуючих потужностей, вже до 2016 року обсяг виробництва авто в Росії досягне приблизно 3,3 млн одиниць на рік (у 2012 році - 2,3 млн), причому 50% з них буде випущено на нових заводах, випливає зі звіту BCG. "До 2020 року Росія все ще залишиться чистим імпортером автомобілів, але продемонструє при цьому значне зростання експорту за рахунок світових автоконцернів", - вважають аналітики. Але вони ж зізнаються, що їх прогнози можуть не виправдатися через високий рівень волатильності автопромисловості і величезних витрат на логістичні послуги та енергоресу.

На думку експертів, до 2020 року топ-5 світових автодержав очолить Китай, США на другому місці, Індія - на третьому, Бразилія займе четверте місце, а замкне п'ятірку Росія.