ua en ru

Право власності на телеканал ТВі передано факторинговій компанії "Фінанс Груп"

Право власності на телеканал ТВі передано ТОВ "Факторингова компанія "Фінанс Груп". Таким чином, компанія "Медіа Інфо" більше не володіє каналом і бізнесменові Костянтина Кагаловського тепер буде складніше повернути контроль над цим активом. Про це пише "Комерсант-Україна".

Відповідно до виписки з єдиного держреєстру підприємств 24 травня 2013 р., компанія "Медіа Інфо" передала 100-відсоткову частку "Телерадіосвіту" (офіційна назва каналу) OOO "Факторингова компанія" Фінанс Груп".

Право власності на "Медіа Інфо" і телеканал ТВі зараз оскаржує його співзасновник Костянтин Кагаловський. Місяць тому його бізнес-партнер Олександр Альтман оголосив себе новим інвестором, власником 95-процентної частки в "Медіа Інфо", і змінив гендиректора каналу. Альтман стверджує, що раніше видав партнеру 305 тис. євро, а після цього отримав в рахунок боргу від підконтрольної пану Кагаловського Wilcox Ventures довіреність на управління корпоративними правами в "Медіа Інфо".
Використовуючи цю довіреність, він перевів 95-процентну частку в "Медіа Інфо" на власну компанію Balmorе Investment Ltd.

Костянтин Кагаловський та директор Wilcox Ventures Ортодоксія Нікіана називають довіреність підробкою і звинувачують Олександра Альтмана у рейдерському захопленні каналу. Наприкінці квітня - початку травня вони подали низку позовів до українських судів і Високий суд Англії. Останній 8 травня в якості забезпечувального заходу заборонив Balmore Invest будь-які дії з часткою в "Медіа Інфо". Однак на той момент власниками української компанії були п'ять нових юросіб - Invest Info One, Invest Rating Two, Invest Media Three, Invest Creative Four і Invest Active Five, також належать пану Альтману. 17 травня аналогічне судове обмеження було накладено вже і на них.

Альтман і директор "Медіа Інфо" Олег Радченко вчора не відповідали на дзвінки. А директор ТВі Артем Шевченко відмовився обговорювати зміну власника "Телерадіосвіта". "Зателефонуйте завтра, мені необхідно проконсультуватися з юристами", - сказав він.

Олександр Альтман намагається вивести активи ТВі, щоб утруднити їх повернення Кагаловського, вважає екс-гендиректор каналу Наталя Катеринчук.

"Якщо вони стверджують, що отримали контроль над каналом законно, то навіщо тоді всі ці переоформлення?" - обурюється вона.

Представники Костянтина Кагаловського впевнені, що "Фінанс Груп" пов'язана з паном Альтманом. Самохвалова, посилаючись на дані, надані юристами бізнесмена, стверджує, що власником "Фінанс Груп" є британська Credit Investbank Public, зареєстрована за тією ж адресою, що і Invest Info One і Invest Rating Two. Згідно зі звітом "Фінанс Груп" (копія є в розпорядженні видання), на кінець 2012 р. в компанії працювала тільки одна людина - гендиректор Ольга Бідна. На балансі не було ніякого майна, а на поточних рахунках - грошей.

Якщо суди підтвердять право власності Костянтина Кагаловського на "Медіа Інфо", операцію з відчуження "Телерадіосвіта" можна буде визнати незаконною, вважає керуючий партнер юридичної фірми "Антика" Олексій Кот.

Позов Wilcox Ventures до "Медіа Інфо" і Balmore Invest Госпсуд Києва розгляне 12 червня.

Читайте також: Гендиректор ТВі передав колишнім журналістами 59% акції телеканалу