ua en ru

МВФ рекомендує Азії поліпшити роботу державних інститутів

Азіатські економіки з середнім доходом мають кращі перспективи зростання, ніж країни в інших регіонах, але вони повинні поліпшити роботу урядових установ і лібералізувати негнучкі трудовий та товарний ринки, якщо хочуть досягти рівня розвинених країн. Про це заявив сьогодні Міжнародний валютний фонд, передає Reuters.

"Азія, що розвивається, потенційно вразлива до "пастки середнього доходу" - явища, яке означає, що економки можуть застрягти на рівні середнього доходу, не в силах піднятися до категорії розвинених економік", - йдеться в новому Регіональному економічному прогнозі МВФ для Азії і Тихоокеанського регіону.

"Економіки з середнім доходом в Азії менш схильні до ризику тривалого уповільнення зростання, ніж економіки з середнім доходом в інших регіонах. Проте їх порівняльні показники слабкіші в тому, що стосується державних інститутів", - повідомив МВФ.

Фонд відзначив, що Індії, Філіппінам, Китаю та Індонезії необхідно поліпшити роботу їх економічних установ, додавши, що Індія, Філіппіни і Таїланд, крім того, більше інших уразливі до ризику уповільнення зростання через інфраструктури, що знаходиться нижче належного рівня.

У доповіді говориться, що сильні державні інститути говорять про високу політичної стабільності, кращій роботі чиновників, меншій кількості конфліктів і корупції. Малайзія і Китай займають перші місця серед азіатських країн у схемі, визначальною силу державних установ, тоді як Індонезія, Індія і Філіппіни плетуться в хвості.

У багатьох азіатських економік, що залишається багато можливостей для пом'якшення жорстких правил товарного і, в деяких випадках, трудового ринків, вказав фонд.

Різні статистичні методи показують, що тенденція зростання сповільнилася в Китаї та Індії. У Китаї, судячи з усього, тенденція досягла піку в 11 відсотків у 2006-2007 рр.., А в Індії зараз ця тенденція становить близько 6-7% після приблизно 8% до фінансової кризи.

"І навпаки, тенденція зростання в більшості країн АСЕАН (Асоціації країн Південно-східної Азії), мабуть, залишиться стабільною або дещо підвищиться, за винятком В'єтнаму", - відзначає фонд.

У АСЕАН входять 10 країн, у тому числі Індонезія, Таїланд, Малайзія, Філіппіни, В'єтнам і М'янма.

МВФ, який нещодавно скоротив прогнози зростання на 2013 і 2014 рр. для Китаю, Індії, Південної Кореї і Сінгапуру, але підвищив прогноз для Малайзії і Філіппін, тим не менш, в цілому, позитивно оцінює найближчі перспективи.

"Зростання в Азії, ймовірно, поступово прискориться протягом 2013 р., приблизно до 5,75%, завдяки зміцненню зовнішнього попиту і як і раніше високому внутрішньому попиту, - повідомив фонд, додавши, що ризики для світової економіки знизилися, в основному з -за зменшення ризику кризи єврозони і полегшення "бюджетного обриву" у США.

Читайте також: МВФ прогнозує більш швидке відновлення азіатської економіки, ніж в ЄС і США