ua en ru

МВФ прогнозує більш швидке відновлення азіатської економіки, ніж в ЄС і США

У ході весняних нарад Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Світового банку більш швидке відновлення зростання в Азії, ніж у країнах ЄС, США і неазіатського частини БРІКС, в основному обговорювалося в контексті загроз майбутнім заходам японського уряду з відновлення інфляційного зростання. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Тим часом навіть без урахування майбутнього зльоту японської економіки та продовження швидкого зростання в КНР, економіки Азії, як продемонстрував на презентації 20 квітня азіатський департамент фонду, показали більшу стійкість до зовнішніх шоків і швидке відновлення. У тому числі - за рахунок більш високої норми заощаджень, наявності двох профільних світових фінансових центрів (Сінгапуру і Гонконгу) і відсутності "перегрівів" в динаміці ВВП і промвиробництва. Продовження кризи в ЄС і повільне зростання в США будуть робити зростання Південно-Східної Азії більш стійким (МВФ вже підвищив прогнози зростання найбільших країн АСЕАН на 2013 р., але допускає подальше уповільнення). Поки нового приходу "азіатських тигрів" ніхто не очікує, але він цілком можливий, особливо у випадку, якщо буде забезпечений відповідними притоками капіталу.

Поки складно припустити, як це буде відбуватися. Проте обговорення майбутньої політики Японії пройшло, за заявою міністра фінансів РФ Антона Сілуанова, на зустрічі глав мінфінів і ЦБ країн G20 в Вашингтоні 19 квітня - основні побоювання пов'язані з тим, що саме японські банки, лише на початку 2009 р. виявляли яку- або активність у пошуках міжнародних угод та інвестицій, з літа 2013 р. можуть стати одними з головних покупців на світових ринках.

Як випливає з оцінок Банку міжнародних розрахунків у Базелі, який цитує МВФ в Global Financial Stability Report, станом на 2012 р. японські банки вже були де-факто єдиним нетто-покупцем іноземних активів на світовому ринку. Криза в чому відбивався на стані чистих іноземних активів у банківській системі як своєрідне "змагання" японських і європейських банків за цим параметром, яку ЄС начисто програвала з осені 2009 р. Незважаючи на ультраконсервативним японських банкірів і їх активність в основному в США і в Австралії, потенційними фінансистами нового "азіатського буму" можуть бути саме вони, тоді як у попередніх раундах "стрибків тигрів" значну роль грали фінансисти США та ЄС.

Читайте також: МВФ буде шукати баланс між підтримкою економічного зростання та зняттям тягаря боргів, - Лагард