ua en ru

Меркель не бачить підстав для списання частини грецької заборгованості

Канцер Німеччини Ангела Меркель не бачить вагомих підстав для списання частини заборгованості Греції, яке, на думку грецької сторони, необхідне для утримання економіки країни на плаву, передає Reuters. "Я ще раз повторю, що не бачу вагомих підстав для списання частини грецьких боргів. Не можна забувати і про те, що згода на подальші списання по грецьких держоблігаціях призведе до повної втрати довіри інвесторів, і всі наші зусилля, зроблені за останній рік по стабілізації обстановки в єврозоні, підуть крахом", - сказала Меркель.

Греція, врятована від дефолту по держоблігаціях вливаннями кредитних коштів Євросоюзу (ЄС), тим часом протестує у відповідь на рішення влади ще більше затягнути пояси. Візит міністра фінансів Німеччини Вольфганга Шойбле, що відбувся напередодні, до Афін пройшов на тлі масштабної незадоволеності вимогами ЄС з боку населення Греції, яке зв'язує свої нещастя багато в чому з позицією Німеччини, що грає "першу скрипку" в ЄС і наполягає на залізній бюджетній дисципліні.

Як пишуть грецькі ЗМІ, негативний імідж в очах греків має як сама ФРН, так і окремі її політики, зокрема, Меркель і Шойбле. На думку грецької сторони, глава фінансового відомства ФРН дозволив собі "нетактовність", заявивши в ході візиту, що "Німеччина є економічно сильною країною і тому повинна сприйматися як приклад для наслідування". Скривджені в своїх відчуттях греки вважають Шойбле "зарозумілим". Як пише преса, такий образ німецький політик забезпечив собі низкою висловів, які часто звучать у приказному порядку.

Читайте також: Парламент Греції посилив економію заради нового траншу від трійки кредиторів