ua en ru

MasterCard не підтримує поточну редакцію законопроекту про розвиток платіжних систем в Україні

Міжнародна платіжна система MasterCard не підтримує ухвалення законопроекту №10656 "Про функціонування платіжних систем" у його поточній редакції. Про це повідомили в компанії з посиланням на регіонального директора MasterCard Europe по взаємодії з органами влади в Росії, СНД і країнах Центральної, Східної та Південно-східної Європи Олексія Малиновського.

"MasterCard завжди вітає законодавчі ініціативи, спрямовані на розвиток ринку і підтримання здорової конкуренції. Ми сподіваємося, що Україна і далі залишиться відкритим для конкуренції ринком"... Проте нашу стурбованість викликає той факт, що цілий ряд поправок до законопроекту, запропонований представниками індустрії, не був прийнятий до уваги фінансовим комітетом Верховної Ради при доопрацюванні тексту для другого читання. Формулювання деяких статей законопроекту передбачає досить широке тлумачення, що в майбутньому може призвести до порушення принципів конкуренції та умов інтеграції України у світове економічне співтовариство і, як наслідок, загальмує розвиток платіжної системи України", - сказав Малиновський.

Законопроект №10656 був внесений до Верховної Ради Нацбанком у червні 2012 р. 18 вересня документ був прийнятий парламентом, проте він ще не підписаний Президентом Віктором Януковичем.

Документ спрямований на розвиток ринку безготівкових платежів і передбачає установку платіжних терміналах всіма підприємствами торгівлі та сфери послуг, використання в якості платіжних засобів мобільних терміналів і телефонів, а також підвищення прозорості роботи платіжних систем і покращення державного контролю за ними для запобігання незаконних платежів.

Читайте також: ВР дозволила НБУ регулювати випуск і використання електронних грошей