ua en ru

Київ готовий надати Луганській і Донецькій обл. економічну самостійність, - Яценюк

Влада України готова надати Луганської та Донецької області економічну самостійність.

Влада України готова надати Луганській і Донецькій областям економічну самостійність. Про це під час круглого столу національної єдності в Харкові заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми готові на такий економічний експеримент. Але представники цих областей повинні добре подумати. Щоб не вийшло так, що податки ми залишаємо собі, а дотації шахтарям буде платити Київ", - наголосив Яценюк, додавши, що 34 млрд грн - це пряма дотація центрального бюджету на 180 тисяч шахтарів.

Під час дискусії глава уряду звернувся до представників місцевої влади східних областей: "Ви йдете на поводу у тероризму, тому що ви їх боїтеся. Перестаньте їх боятися. Змусьте їх здати зброю, візьміть владу знову в руки і ведіть політичний діалог".

Київ готовий надати Луганській і Донецькій обл. економічну самостійність, - Яценюк

Київ готовий надати Луганській і Донецькій обл. економічну самостійність, - Яценюк

(Фото: прес-служба Кабміну)

"Головне в питанні децентралізації - це зміна Конституції. Без нової Конституції децентралізації не буде, буде тільки ширма. Саме тому в парламенті необхідно зібрати 300 голосів для реальної конституційної реформи", - додав Яценюк.

Нагадаємо, у Харкові проходить другий раунд круглого столу по врегулюванню ситуації в Україні. Перший раунд круглого столу національної єдності відбувся 14 травня у Верховній Раді.

Раніше прем'єр-міністр заявив, що влада забезпечать спеціальний статус для російської мови і мов національних меншин.

"В рамках конституційних змін ми вважаємо, що здатні забезпечити спецстатус для російської мови і для мов нацменшин і дати можливість розвиватися в рамках єдиної державної політики", - зазначив Яценюк.

Нагадаємо, у Харкові сьогодні пройшов другий раунд круглого столу з урегулювання ситуації в Україні. Засідання тривало близько трьох годин. Перший раунд круглого столу національної єдності відбувся 14 травня у Верховній Раді.