ua en ru

Exxon Mobile і "Роснефть" через санкції зупинили розвідувальне буріння в Арктиці

Компанії Exxon Mobile та "Роснефть" зупинили розвідувальне буріння на морському шельфі в Карському морі на свердловині "Університетська-1" у зв'язку з введеними проти російських нафтових компаній санкцій ЄС і США

Компанії Exxon Mobile та "Роснефть" зупинили розвідувальне буріння на морському шельфі в Карському морі на свердловині "Університетська-1" у зв'язку з введеними проти російських нафтових компаній санкцій ЄС і США, передає Bloomberg.

Європейські санкції обмежили російським нафтовикам не лише доступ до фінансових ресурсів, але й до технологій і обладнання для роботи в Арктиці, для глибоководного буріння і видобутку сланцевої нафти.

Одночасно з ЄС ввели санкції і США, причому з більш жорсткими формулюваннями. Міністерство фінансів США заборонило американським фірмам надавати п'яти російським компаніям, включно з "Роснефть", будь-які товари, послуги (крім фінансових) і технології, якщо вони будуть використовуватися в арктичних, глибоководних або сланцевих проектах. Зокрема, більше не можна надавати бурові, геофізичні, геологічні, логістичні та управлінські послуги.

Нагадаємо, 12 вересня США ввели нові санкції проти Росії, які торкнулися кількох великих банків , нафтових компаній та інших підприємств.

Після цього міжнародне рейтингове агентство Fitch спрогнозувало, що нові санкції, запроваджені Євросоюзом і США, можуть перешкодити виконанню планів російських нафтогазових компаній з видобутку нафти й освоєння шельфових родовищ в Арктиці.