ua en ru

ЄЦБ може розширити інструментарій для боротьби з кризою

Європейський центробанк може розширити набір інструментів грошово-кредитної політики, щоб подолати інфляційні ризики. Центробанк також обмірковує заходи стимулювання кредитування в єврозоні. Про це заявив член виконавчої ради ЄЦБ Петер Праєт, виступаючи в Інституті міжнародної економіки Петерсона у Вашингтоні, повідомляє Reuters.

Праєт сказав, що необхідно уникнути дефляційної спіралі в єврозоні і що процес скорочення ризикованих позицій банками блоку може вдарити по економічному зростанню і привести до надмірного зниження рівня інфляції.

"У нас є мета: цінова стабільність. Якщо ця мета під загрозою, у нас є можливість... розширити діапазон інструментів (монетарної політики), якщо ми думаємо, що це необхідно для досягнення мети", - заявив Праєт.

Він відмовився розшифрувати, про який вид інструментів може йти мова.

Оскільки єврозона загрузла в рецесії, ЄЦБ скоротив ключову ставку до рекордного мінімуму 0,5% і продовжив надання необмежених коштів банкам на рік на засіданні в травні. Незважаючи на рекордно низькі ставки ЄЦБ, банки останнім часом не хочуть видавати кредити в периферійних районах регіону, де криза залишається більш гострою.

Змусити банки більше кредитувати - особливе завдання в поточному стратегічному процесі ЄЦБ, сказав Праєт.

Одним зі способів зробити це буде поліпшення прозорості на ринку цінних паперів, забезпечених активами (ABS) з тим, щоб зробити їх більш привабливими для інвесторів.

Якщо банки зможуть оформити свої кредити у вигляді ABS і продати їх іншим банкам, це може допомогти економіці, звільнивши більше капіталу цих банків для кредитування.

Читайте також: ЄЦБ готовий розширити перелік заходів, спрямованих проти дефляції