ua en ru

"Укрінтеренерго" почало постачання електроенергії в Криму і очікує економії для держбюджету 1,6 млрд грн

Держпідприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" з 1 червня почало постачання електроенергії в Криму і очікує економії для державного бюджету 1,6 млрд грн.

Держпідприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" з 1 червня почало постачання електроенергії в Криму і очікує економії для державного бюджету 1,6 млрд грн. Про це заявив в.о. директора "Укрінтеренерго" Володимир Зіневич, йдеться в повідомленні прес-служби підприємства.

"Вся електроенергія буде поставлятися за ринковими цінами як для комерційних споживачів. Перехід з 1 червня 2014 р. на новий формат постачання електроенергії на окуповану територію АР Крим дозволить Україні до кінця року заощадити близько 1,6 млрд грн у вигляді дотацій", - сказав Зіневич.

"Укрінтеренерго" купує електроенергію на оптовому ринку електроенергії України за встановленим НКРЕ тарифом, на рівні не нижче, ніж оптова ринкова ціна. Середній обсяг щомісячного споживання електроенергії в Крим становить 462 млн квт.год.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України визначив ДП "Укрінтеренерго" єдиним продавцем електроенергії в Крим і дозволив йому встановлювати ціни на неї. У той же час, згідно з постановою, НЕК "Укренерго" буде вести окремий облік електричної енергії в точках її купівлі-продажу, а також на підставі звернення оптового постачальника електричної енергії буде здійснювати заходи по обмеженню передачі електричної енергії (до повного припинення) в Криму у разі невиконання договірних умов по її оплаті або відсутності укладених двосторонніх договорів купівлі-продажу електричної енергії з електропередавальними підприємствами, що здійснюють діяльність на окупованій території.

При цьому Кабмін заборонив оптовому постачальнику здійснювати закупівлі електричної енергії у її виробників, які розташовані на тимчасово окупованій території, і проводити розрахунки з такими виробниками, зокрема щодо погашення заборгованості минулих періодів.

Постанова набрала чинності з 1 червня 2014 р. і діє до повного відновлення конституційного ладу України на тимчасово окупованій території.